Jeckov: Problem nasilja nad ženama moramo prihvatiti kao činjenicu koja postoji

Ilustracija: Emica Elvedji/PIXSELL

SABORSKA zastupnica Dragana Jeckov (SDSS) poručila je da je problem nasilja nad ženama činjenica od koje ne treba okretati glavu, posebice ako se uzme u obzir da procijenjeni godišnji društveni troškovi rodno uvjetovanog nasilja u EU dosežu 290 milijardi eura.

Taj trošak od 290 milijardi eura je gotovo 12 puta veći od iznosa koji Hrvatska planira dobiti iz Fonda za razvoj i oporavak u narednim godinama i premašuje godišnje troškove svih ostalih teških kaznenih djela, istaknula je Jeckov povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

"Problem nasilja nad ženama trebamo prihvatiti kao činjenicu koja postoji i da od nje ne okrećemo glavu", kazala je u slobodnom govoru u ime Kluba SDSS-a.

Mrak: Taritaš: Edukacija nastaje od najranije životne dobi

I Anka Mrak Taritaš (Klub GLAS-a i Centra) kazala je da od fizičkog i verbalnog nasilja nad ženama ne smijemo okretati glavu, ali ni žmiriti na pravo žena na pobačaj i uvođenje građanskog odgoja.

"Edukacija nastaje od najranije životne dobi i građanski odgoj je jedna od stvari koja može spriječiti nasilje nad ženama", rekla je.

Obilježavanje Dana borbe protiv nasilja nad ženama Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) povezala je s problemom nedostatka ginekologa i pedijatara na otocima, upozorivši kako nemati mogućnost ginekoloških pregleda ili rađanja na otoku predstavlja institucionalno nasilje nad ženama.

"I ono kao i svi oblici nasilja nad ženama i djevojčicama mora prestati", poručila je Kekin.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.