(Jebe me) Vlada: Nismo krivi za Cvirnov otkaz; Cvirn: Sreća je što nisam završio u zatvoru

VLADA je danas odaslala priopćenje u kojem tvrdi da, zajedno s premijerkom Jadrankom Kosor "u potpunosti podupire i zalaže se za slobodu medija i pri tome ni na koji način ne utječe na rad novinara, urednika i drugih medijskih djelatnika" i u kojemu odbacuje kritiku Hrvatskog novinarskog društva. 

HND je navelo da Kosoričina burna reakcija na majicu snimatelja Ivana Cvirna na kojoj je na engleskom jeziku pisalo - "Ne trebam seks, vlada me jebe svaki dan" ostavlja dojam da premijerka prostorije Vlade tretira kao svoju privatnu rezidenciju te da je svojim negodovanjem dovela do otkazivanja ugovora RTL televizije s Cvirinovim Studiom Blend. Zatražili su od RTL-a da Cvirna vrati na posao.

"Najoštrije odbacujemo insinuacije Hrvatskog novinarskog društva i dijela medija da je jučerašnja reakcija predsjednice Vlade na uvredljiv natpis na majici jednog od televizijskih snimatelja bila usmjerena prema uredništvu te da je rezultirala otkazom snimatelju jedne komercijalne televizije. Nitko iz Vlade Republike Hrvatske nije zvao niti je na bilo koji drugi način zahtijevao poduzimanje bilo kakvih mjera prema tom snimatelju", navodi Vlada u priopćenju.

Tvrde da je Kosor, unatoč negodovanju članova Vlade, omogućila snimatelju da profesionalno obavi svoj posao te je na kraju sjednice uputila poruku u kojoj je apelirala na sve urednike medija da njihovi djelatnici neprimjerenim ponašanjem ne vrijeđaju instituciju Vlade Republike Hrvatske. 

"Vlada ne odriče pravo pojedincima, pa i medijskim djelatnicima, na izražavanje vlastitog mišljenja i osobnog stava, ali ono nije spojivo sa obavljanjem profesionalne zadaće. Ističemo da je u svim demokratskim zemljama uobičajeno primjereno ponašanje novinara, snimatelja i drugih javnih djelatnika u javnim institucijama koje isključuje bilo kakvo uvredljivo ponašanje prema tim institucijama. U tom smislu očekujemo da i se HND zalaže i promiče moralne i etičke vrijednosti te demokratske standarde koji vrijede u svim uljuđenim društvima. Premijerka Kosor poziva Vijeće časti HND-a da iznese svoj sud o vrijeđanju institucije Vlade i to u prigodi obavljanja službenih obveza u zgradi Vlade", navode u priopćenju.

Lovreček neugodno iznenađen reakcijom HND-a

RTL-ov šef Informativnog programa, poput Vlade, smatra reakciju HND-a neprimjerenom i njome je neugodno iznenađen. Ivan Lovreček, naime, misli da predsjednik HND-a Zdenko Duka takvim djelovanjem "nastavlja eroziju ugleda novinarske profesije i HND-a" i umjesto da "postavlja visoke standarde u novinarskoj profesiji", on ih ruši porukom svim kolegama da se bilo gdje mogu ponašati kako ih je volja".

"Svi naši novinari, snimatelji i ostali suradnici, svakodnevno obavljajući svoj posao predstavljaju RTL Televiziju. To znači da se trebaju profesionalno ponašati i biti pristojno odjeveni, bez istaknutih simbola ili poruka, te da se prema svim institucijama ovog društva trebaju ponašati sa poštovanjem - bez obzira tko je na vlasti danas, a tko će na vlasti biti sutra. I to nema nikakve veze sa pitanjem slobode medija ili izražavanja, nego profesionalnih standarda prema kojima bi svi zajedno trebali težiti", stoji u Lovrečekovu pismu Duki. Zaključuje da RTL Televizija ostaje pri svojoj odluci i stavu o jučerašnjem događaju.

Cvirn: Kako sloboda misli može biti zlonamjerna?

Ivan Cvirn nam je danas kazao da je istina da mu je dozvoljeno da snimi ostatak sjednice Vlade, no i dalje mu nije jasna tako burna reakcija premijerke i članova Vlade na njegovu odjeću. Što se tiče njenog neuplitanja u otkaz, navodi da je do njega došla glasina da su ga najprije htjeli suspendirati, no da se to promijenilo nakon Kosoričinog poziva.

"Ponavljam, to nije bilo zlonamjerno i slučajno sam bio u toj majici jučer. Uostalom, kako sloboda misli može biti zlonamjerna?", kaže Cvirn. Upitan osjeća li se žrtvom represije zbog nove vrste "verbalnog delikta", Cvirn odgovara - "Mislim da imam sreću što više ne šalju ljude u zatvor zbog takvih stvari".

Dodaje da mu je drago što je HND reagirao na njegov slučaj i da ga ne brine eventualno suočavanje s Vijećem časti HND-a.

"Ta je majica tako uobičajena. Na Facebooku sam pronašao da je majica izdana prvi put u Velikoj Britaniji 2007. godine i koliko sam uspio doznati, nitko zbog nje nije imao problema. Smatram da se nisam nedolično ponio", kaže Cvirn, dodajući da osobe nesmetano mogu ući u zgradu Vlade s anarhističkim natpisima na odjeći.

U ormaru ima i majicu s natpisom "Ne kradi, vlada mrzi konkurenciju", koju je također kupio u Las Vegasu i nosio ju u Vladu ali ju nitko nije zapazio.

Na Facebooku je, dakako, otvorena grupa podrške Cvirnu "Ne trebam seks, vlada me jebe svaki dan" i ima dosad deset tisuća članova, a pokrenut je i "brojač" građana koji se osjećaju kao da ih Vlada - jebe, pa im ne treba seks. Prema tom brojaču, svakih 7 sekundi netko najebe.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.