Je li manijak koji je usmrtio Laru mogao i morao biti u istražnom zatvoru zbog droge?

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Proteklog je vikenda u Tribunju 57-godišnji Robert Šantić autom usmrtio 19-godišnju djevojku i pobjegao s mjesta nesreće. U bijegu su mu pomagala dva mladića, ali ubrzo je uhićen. Šibenska policija je tijekom istrage utvrdila da je u trenutku nesreće bio pod utjecajem droga, a pokazalo se da je otprije dobro poznat policiji.

Kriv za niz prekršaja i kaznenih djela

Šantić je mjesec dana prije nesreće, 20. studenog, uhićen s većom količinom raznih vrsta droge, ali početak procesa za trgovinu drogom čekao je na slobodi. Iz Policijske uprave šibensko-kninske tada su objavili da je kod 57-godišnjaka s područja Tribunja nađeno "76.2 grama amfetamina, 4.8 grama marihuane, 1 gram heroina, 100 grama originalnog pakiranja kofeina (punilo), digitalna vaga i manji novčani iznos". Najavili su da će protiv osumnjičenika podnijeti kaznenu prijavu.

Osim toga, Šantić je 31. kolovoza 2021. godine skrivio prometnu nesreću u kojoj je stradao 58-godišnji Vodičanin Zvonimir Vučak. Nesretnom čovjeku su nakon nesreće ugradili umjetni kuk, slomljena mu je noga, ozlijeđene su mu lijeva ruka i šaka, a u bolnici je proveo 38 dana. Šantić je tom prilikom, upravljajući Renaultom, prešao u suprotnu prometnu traku i udario u Peugeot.

To je bila samo jedna u nizu prometnih nesreća koje je skrivio. Tako je 24. rujna 2018. u Ulici bana Jelačića u Šibeniku udario u vozilo ispred sebe kojim je upravljala 54-godišnjakinja. I tada je pobjegao s mjesta događaja, ali policija ga je pronašla te je protiv njega podnesen prekršajni nalog.

Zašto nije bio u istražnom zatvoru?

Zbog svega ovog, postavlja se pitanje kako je čovjek s tolikim dosjeom sudske procese koji se trebaju voditi protiv njega čekao na slobodi. Odvjetnik Branko Šerić objasnio je da je bitno kako je policija predstavila slučaj sucu istrage.

"Sudac istrage je ocjenjivao ima li razloga za određivanje istražnog zatvora. Ključno je pitanje je li se radilo o ograničenoj količini droge, odnosno o onoj količini koja bi bila za osobnu upotrebu", rekao je te dodao da je policija vjerojatno išla s pretpostavkom da je riječ o količini droge koja je namijenjena osobnoj upotrebi.

Policiju smo stoga pitali kako su postupali s njim prije mjesec dana, kada je uhvaćen s većom količinom droge, te prije dvije godine, kada je skrivio prometnu nesreću s teškim posljedicama za drugog vozača.

Policija: Odlučili smo da ga nećemo pritvoriti

"Obavještavamo Vas da je nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja, u koordinaciji s Općinskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, a obzirom na sve okolnosti i utvrđene činjenice u predmetu, donesena odluka da se osumnjičeni 57-godišnjak ne predaje pritvorskom nadzorniku već da se protiv njega podnese kaznena prijava redovnim putem", odgovorili su nam iz šibenske policije.

"U odnosu na Vaš upit vezan za prometnu nesreću iz kolovoza 2021. godine, dostavljamo Vam sljedeće:

Policijska uprava šibensko-kninska je protiv 57- godišnjaka podnijela kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku radi sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227 st 1. Kaznenog zakona, a više detalja možete vidjeti na poveznici", kratko su dodali iz policije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.