Je li danski izumitelj, koji je ubio i raskomadao švedsku novinarku, serijski ubojica?

Screenshot: Fox News, Spiegel, Dagbladet, Columbia Journalism School

PETER Madsen (46), danski izumitelj i inženjer, optužen za ubojstvo i sakaćenje tijela švedske novinarke Kim Wall (30), raskomadao njeno tijelo i bacio ga u zaljev kod Kopenhagena, prestao je razgovarati s istražiteljima.
 
>>U Danskoj pronađena torba s glavom i nogama brutalno ubijene novinarke
 
Do ovog preokreta u stravičnom slučaju umorstva koje je potreslo Dansku, Švedsku i čitavu Europu, došlo je kada se njegov iskaz, koji je već jednom promijenio, razotkrio kao lažan. Naime, Madsen je prvo tvrdio da je Wall, koja je posljednji put viđena živa 10. kolovoza kad se ukrcala na njegovu podmornicu u sklopu reportaže, iskrcao u kopenhagenškoj luci. Wall se ukrcala na podmornicu UC3 Nautilus, koju je Madsen sam dizajnirao i izgradio, u sklopu reportaže o ovom ekscentričnom izumitelju i avanturistu koji u Danskoj ima status celebrityja. 
 
 
Madsenov iskaz o nesretnoj smrti pokazao se kao laž
 
Nakon što je tijelo Kim Wall - bez glave i nogu - pronađeno na obali otoka Amager u zaljevu Koge, iako je za njega bila privezana šipka koja ga je trebala natjerati da potone, Madsen je promijenio priču, tvrdeći da je Wall poginula nesretnim slučajem kad joj je na glavu pao 70 kg težak poklopac podmornice koji je on pridržavao i nehotično ispustio kad je izgubio ravnotežu. Zbog toga je, kako je tada pokušavao uvjeriti istražitelje, upao u stanje “suicidalne psihoze” i bacio njeno tijelo u more, a podmornicu potopio.
 
 
 
No kada je danska policija 6. listopada u istom zaljevu izronila njenu odsječenu glavu i noge zamotane u plastičnim vrećicama, nedvojbeno je utvrđeno da Madsenov iskaz nema veze s istinom, budući da na glavi nije pronađena fraktura lubanje ni ikakva druga ozljeda tupim predmetom, koju bi udarac 70 kg teškim metalnim poklopcem zasigurno prouzročio. Nadalje, na Madsenovom tijelu pronađene su ogrebotine s DNK koji pripada Wall, što ukazuje na to da je došlo do borbe između njih dvoje. 
 
Osim toga, pronalazak ostatka tijela bio je ključan za istragu, budući da početnom autopsijom nije bilo moguće utvrditi uzrok smrti. Tijelo novinarke izbodeno je 15 puta, jednom u grudi i 14 puta u genitalije, ali nije jasno je li Wall na taj način ubijena ili je izbodena nakon smrti. Istražitelj Jens Moeller izjavio je na konferenciji za tisak kako je tijelo izbodeno kako bi se spriječilo njegovo napuhivanje i izranjanje na površinu, očito neuspješno.
 
 
Je li zadovoljavao bolesni seksualni poriv masakriranjem tijela?
 
Međutim, snimke koje su istražitelji u međuvremenu pronašli upućuju da je sakaćenje tijela ubijene imalo (i) seksualni motiv. Kako javlja Telegraph, fetišističke snimke mučenja i ubijanja žena vješanjem, paljenjem i odrubljivanjem glave pronađene su na računalu iz Madsenove radionice. Prema tvrdnji tužitelja Jacoba Buch-Jepsena, snimke nisu odglumljene, već se radi stvarnim ubojstvima.
 
Iako Madsen inzistira da snimke nisu njegove i da ih je tamo mogao pohraniti i gledati netko od njegovih suradnika, nije teško povezati ovaj bolesni fetiš s monstruoznim načinom na koji je Wall ubijena i izmasakrirana - pogotovo s obzirom da su na potopljenoj podmornici pronađene njene gaćice i grudnjak. 
 
 
 
Madsen prijateljima: Zaljev Koge najbolje mjesto za odbacivanje tijela
 
Policija je također pronašla nož i pilu kojima je Madsen vjerojatno izbo, odnosno raskomadao tijelo nesretne novinarke. A kako prenosi švedski Aftonbladet, jedan Madsenov prijatelj otkrio je kako su njih dvojica s još nekoliko prijatelja u jednoj prilici raspravljali o tome koje bi bilo hipotetski idealno mjesto za skrivanje tijela nakon umorstva. Na kraju ove bizarne rasprave zaključili su da je najbolje mjesto upravo zaljev Koge jer ima ograničenja ronjenja i u njemu je navodno teško koristiti sonar pri pretraživanju. 
 
 
Uzevši u obzir sve ove dokaze koji nedvosmisleno ukazuju na Madsena kao ubojicu, nije ni čudno što se on odlučio braniti šutnjom. Svi elementi ove jezive kriminalističke misterije, koja zvuči kao da je ispala iz poznatih skandinavskih kriminalističkih romana i serija, upućuju na to da je upravo Madsen osoba iza ovog pomno isplaniranog i izvedenog ubojstva, a ne nesretnog slučaja. 
 
Da je njegov temeljito razrađeni plan prikrivanja tragova uspio, sudbina Kim Wall možda se nikad ne bi saznala. Ali na njegovu nesreću, plan mu se spletom slučajnih okolnosti i učinkovite policijske istrage izjalovio. Iako i dalje inzistira da nije ubio Wall niti osakatio njeno tijelo, sud mu je produžio istražni pritvor još četiri mjeseca. 
 
 
Je li Madsen prvi put ubio s 15 godina?
 
Ali ako mislite da drama oko ovog ubojstva tu završava, varate se. Kako javlja Copenhagen Post, danska policija sve više sumnja da Wall ustvari nije Madsenova jedina žrtva, zbog čega je odlučila ponovo otvoriti neriješene slučajeve ubojstava u Danskoj, Švedskoj i Norveškoj, od kojih neki također uključuju raskomadana tijela žrtava, i potražiti moguće ostatke Madsenovog DNA na njima. 
 
A jedan od takvih slučajeva je ubojstvo japanske turistkinje Kazuko Tojonada iz 1986. Unatoč vremenskom razmaku od 31 godine, dva ubojstva imaju nevjerojatne sličnosti. 22-godišnja Tojonada nestala je dok je putovala Skandinavijom. Njeno tijelo - bez glave - pronađeno je kako pluta u moru u, pogodili ste, zaljevu Koge. Madsenova rodna kuća bila je manje od kilometar udaljenosti od tog mjesta. 
 
 
 
“Uočili smo jedan slučaj iz 1986. gdje je torzo japanske turistkinje pronađeno u luci. Ispitujemo to”, poručio je istražitelj Moeller. Ako se ispostavi da Madsen stoji iza ovog slučaja, to znači da je prvi put ubio kao 15-godišnjak. Radi li se o serijskom ubojici i ako da, koliko je još žena ubio? To zasad zna samo on, ali policija navodno istražuje još pet neriješenih slučajeva ubojstva u području oko Kopenhagena iz devedesetih.
 
Madsen, koji je osim mini-podmornice izgrađene zahvaljujući crowdfunding kampanji planirao razviti i vlastitu svemirsku letjelicu s ljudskom posadom, u jednom je intervjuu iz 2014. opisao kako mu je san “tajno izgraditi cepelin i letjeti u njemu iznad Kopenhagena dok hrpa policijskih auta juri za mnom na tlu”. U istom intervjuu rekao je da bi volio jednom “imati dosje”, ali “zaboga, ne tako da ikome naškodim”. 
 
Kim Wall izvještavala iz Kine, Mianmara i Sjeverne Koreje
 
Dodatni uvid u Madsenovu ličnost je i način na koji je u svojoj biografiji opisao svog autoritarnog i nasilnog oca: “Kad mislim o svom ocu, mislim kako su se djeca u Njemačkoj morala osjećati ako im je tata bio zapovjednik u koncentracijskom logoru.”
 
Komemoracija za Wall, free-lance novinarku koja je pisala za Guardian, New York Times, Vice News i druge medije te izvještavala iz Kine, Mianmara i Sjeverne Koreje i s drugih opasnih terena, održana je prošle srijede u New Yorku na njenom fakultetu, Novinarskoj školi Columbia.
 
 
“Čovječanstvo treba više hrabrih žena kao što je Kim. Žena koja je željela i usuđivala se reći, dati glas slabima i učiniti ovaj planet boljim za život”, poručila je u posmrtnom govoru njena majka Ingrid, koja je s obitelji snimila i dirljivi video o životu i djelu svoje kćeri za švedski Dagbladet.
 
 
 
 
 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.