Japan bi mogao prestati financirati UNESCO zbog spora oko japanskog pokolja u Nanjingu 1937. godine

Screenshot: YouTube/ CCTV News

JAPAN bi mogao prestati izdvajati financijska sredstva za UNESCO nakon odluke tog tijela UN-a da uključi dokumente koji se odnose na masakr u Nanjingu 1937. u svoj program Sjećanje svijeta, što je izazvalo oštar odgovor Kine koja je nazvala tu prijetnju "šokantnom i neprihvatljivom".

Gorko nasljeđe japanske vojne agresije prije i tijekom Drugog svjetskog rata i dalje predstavlja sjenu u odnosima dvaju najvećih azijskih gospodarstava 70 godina nakon okončanja sukoba.

UNESCO je uključio dokumente, koje je dobio od kineskih organizacija, u svoj program Sjećanje svijeta čija je svrha sačuvati važne povijesne materijale.

Glavni tajnik japanske vlade Yoshihide Suga izjavio je u utorak kako je "problematično" da je UNESCO donio svoju odluku unatoč suprotstavljenim stajalištima Japana i Kina.

Japan kaže da je upitna autentičnost tih dokumenata. Odluku su donijeli stručnjaci za očuvanje dokumenata, a ne povjesničari koji mogu provjeriti točnost sadržaja, rekao je izvor u japanskoj vladi.

"Vlada želi zatražiti pravednost i transparentnost u programu Sjećanje svijeta kako se ne bi koristio u političke svrhe", rekao je Suga.

"Što se tiče (financijskog) doprinosa Japana (UNESCO-u), planiramo razmotriti sve mogućnosti, uključujući prestanak plaćanja", kazao je on na tiskovnoj konferenciji.

Japan je izdvojio za UNESCO 3,72 milijarde jena (31 milijun američkih dolara) 2014. godine.

U Pekingu se oglasilo kinesko ministarstvo vanjskih poslova koje je priopćilo da su dokumenti u redu.

"Japan može prijetiti da će prestati financirati to UN-ovo tijelo, ali ne može ukloniti svoje mrlje iz povijesti. Što ih više čisti, to one postaju sve crnije", rekla je glasnogovornica ministarstva Hua Chunying.

Kina tvrdi da su japanski vojnici ubili 300.000 ljudi u masakru u Nanjingu.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.