Platnene maske možda ne štite dovoljno od omikrona, kaže izvještaj

Foto: Shutterstock

JEDNOSLOJNE platnene maske možda neće pružiti odgovarajuću zaštitu od vrlo zaraznog soja omikron covida-19, pokazuje nedavno izvješće Wall Street Journala.

Mnogi stručnjaci za zarazne bolesti primijetili su da ljudi preferiraju platnene maske jer su udobnije i modernije za korištenje. Međutim, takve maske mogu blokirati samo veće kapljice covida-19, ali ne i manje aerosoli ili čestice koje također mogu prenijeti virus.

Američka klinika Mayo sada zahtijeva od svih pacijenata i posjetitelja da nose kirurške maske, maske N95 ili KN95, pa ako se netko pojavi s jednoslojnom maskom od domaćeg platna, preko nje će morati staviti i masku medicinske kvalitete. Kirurške maske blokiraju virus covida-19 svojim karakteristikama elektrostatičkog naboja, dok maske N95 imaju čvršću mrežu vlakana od kirurških ili platnenih maski, također s karakteristikama elektrostatičkog naboja, što maski omogućuje da bude najučinkovitija u blokiranju udahnutih i izdahnutih čestica.

Međutim, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i dalje preporučuje maske N95 samo za zdravstvene djelatnike, savjetujući ljudima da umjesto toga nose platnene maske koje imaju dva ili više slojeva tkanine koji potpuno pokrivaju lice i usta, prianjaju uz obraz bez ikakvih praznina te također imaju žicu za nos kako bi se spriječilo curenje zraka s vrha maske.

No, dr. Monica Gandhi, specijalistica za zarazne bolesti na Kalifornijskom sveučilištu u San Franciscu, kaže: "Budu li svi nosili samo platnene maske ili samo kirurške maske, to neće imati nikakvog utjecanja na zaustavljanje omikron soja".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.