Moćan uređaj proizvodi temperaturu od 1050°C, a prikuplja samo sunčevu svjetlost

Foto: Device/Casati et al

Inženjeri su razvili uređaj koji može generirati temperature više 1000°C putem prikupljanja sunčeve svjetlosti. Jednoga dana bi se mogao koristiti kao zelena alternativa uporabi fosilnih goriva u proizvodnji materijala poput čelika, stakla i cementa. 

Naime, kako bi se proizveli spomenuti materijali, potrebno je zagrijati sirovine na iznad 1000 stupnjeva Celzijusa. "Otprilike polovica energije koju koristimo se ne pretvara u električnu. Koristi se za proizvodnju materijala koji su nam potrebni u svakodnevnom životu i industriji", rekao je Emiliano Casati s ETH Zurich u Švicarskoj, a prenosi New Scientist

Poseban solarni prijemnik

Solarne peći koje putem niza pokretnih zrcala fokusiraju sunčevu svjetlost na prijemnik mogu generirati visoke temperature, ali one ne mogu prijeći 1000 stupnjeva. Stoga su Casati i njegovi kolege dizajnirali solarni prijemnik sa slojem kvarca. 

Kvarc je poluproziran materijal koji propušta svjetlosnu energiju, ali blokira toplinsku. Odnosno, dok se silicij zagrijava od koncentrirane sunčeve svjetlosti, kvarc sprječava istjecanje toplinske energije; zadržavajući toplinu i smanjujući gubitak energije unutar sustava. 

Stvarao temperature od 1050°C

Tim je testirao modificirani solarni prijemnik u postrojenju koje simulira sunčevu svjetlost i ustanovio da može lako generirati 1050°C, s time da bi mogao dostići i 1200 stupnjeva. Mada se za sada radi o rezultatima početnih ispitivanja, Casati se nada da će se jednog dana ovaj prijemnik naširoko koristiti kao zelena alternativa za stvaranje visokih temperatura u industriji. 

Istraživanje naziva Solar thermal trapping at 1,000°C and above objavljeno je u časopisu Device. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.