OD 9 UŽIVO NA INDEXU

Izriče se presuda Komšiću za napad na Kristinu. Tri mjeseca poslije ju je ubio

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

NA OPĆINSKOM kaznenom sudu u Zagrebu danas se izriče presuda Davidu Komšiću, ubojici Kristine Krupljan, kao i njegovim prijateljima Arjanu i Armendu Rexhepiju i Filipu Filipoviću zbog otmice i napada na Kristinu koji se dogodio tri mjeseca prije njezina ubojstva, odnosno u studenom 2016. godine.

Kako doznajemo od Kristinine majke Vesne Krupljan, Komšić danas neće doći na izricanje presude. On se nalazi u Lepoglavi gdje služi 14-mjesečnu zatvorsku kaznu zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je u travnju 2016. poginuo pješak te čeka drugostupanjsku presudu zbog ubojstva Kristine Krupljan.

Suđenje Komšiću i njegovim prijateljima za napad na Kristinu počelo je 20. kolovoza 2018. godine.

Podsjetimo, Komšića i njegove prijatelje tereti se da su 27. studenog 2016. oko 5.40 sati na Bukovačkoj cesti presreli Kristinu svojim vozilom te joj razbili automobil, iživljavali se nad njom, udarali je i čupali za kosu.

Tužiteljstvo za Komšića traži dvije godine i četiri mjeseca zatvora, a za preostalu trojicu dvije godine. Komšić je u travnju 2018. nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora za ubojstvo Kristine. Izbo ju je 88 puta, a sad mu se sudilo i za brutalan napad na Kristinu par mjeseci prije njenog ubojstva.

>> Godišnjica je ubojstva Kristine. Policija je nedavno majci vratila auto pun krvi

>> Komšić je proglašen krivim. Dobio je 30 godina zatvora

>> Novo suđenje Komšiću: Brutalno je napao Kristinu prije ubojstva

Sva četvorica su se izjasnila da nisu kriva

Index je razgovarao s Kristininom majkom Vesnom Krupljan koja je rekla kako su te noći u studenom 2016. njenu Kristinu na Bukovačkoj cesti David Komšić i njegovi prijatelji izvukli iz auta, tukli je i čupali za kosu, razbili joj auto i mobitel kad je htjela pozvati policiju, a slučajni prolaznik ju je kasnije, kako dodaje, pronašao krvavu u autu i pozvao policiju.

"Sva četvorica na sudu su se izjasnila da nisu kriva za napad na Kristinu, a ja imam sve dokaze i slike od razbijenog auta i mobitela. Meni je nakon Kristininog ubojstva mama od Rexhepija poslala poruku hoću li da mi da 7000 kuna za mobitel ili da mi kupi novi. To mi je napisala nakon Kristininog ubojstva, a ne nakon napada. I Komšićev otac mi je rekao da će mi dati 1000 eura i što ima duga za mobitel. Sad sva četvorica žele dokazati da nisu sudjelovali u napadu i zato su se izjasnili da nisu krivi, no ja ću se boriti za pravdu", rekla nam je Vesna Krupljan.

Slučajan prolaznik koji je pozvao policiju o tome je svjedočio na sudu, kao i Kristinine prijateljice.

"Vraćao sam se kući s prijateljem kada se iza nas pojavio automobil sa sva četiri upaljena žmigavca. Iz njega je izašla djevojka koja je govorila nepovezano, govorila je da joj je netko razbio automobil, bila je u šoku. Nisam jasno vidio je li bila ozlijeđena, zamolila nas je za pomoć i mi smo pozvali policiju", kazao je svjedok Jakov B. B.

Kristinina prijateljica Anamarija ispričala je da su djevojke te večeri bile vani i da su se vraćale kući oko 5 sati. Kristina je otišla po automobil koji je ostavila u Kozari Boku, nakon čega su se ona i Anamarija razdvojile.

"Kristina mi je rekla da ju je David udarao u glavu"

"Nazvala me drugi dan i rekla da su je pretukli neki muškarci i da je puna rana", kazala je Anamarija. Dodala je da nije pitala tko ju je pretukao.

Njena prijateljica Josipa B. je ispričala da nije bila s Kristinom te večeri te da je o napadu čula od nje.

Kazala je kako se sjeća da joj je Kristina ispričala da su joj Komšić i njegovi prijatelji potrgali retrovizor, razbili staklo sa suvozačeve strane i udarali joj glavom u pregradu kod vozačevog sjedala te da joj je netko od njegovih prijatelja uzeo mobitel. Rekla je i da se vidjela s Kristinom nekoliko dana kasnije i da joj je na licu vidjela ozljede.

Ispričala je i da joj je Kristina rekla da je David Komšić razbio staklo na automobilu te je udarao u glavu.

Druga Kristinina prijateljica, Jelena Đ., je kazala da joj Kristina napad nije spominjala te da je o njemu čula od Josipe i Kristine majke Vesne. Kazala je da je čula da je Kristinu David udario šakom u glavu kroz prozor automobila.

Iskaz je dala i stručna suradnica Odjela za mladež Nada Damjanović koja je podržala prijedlog Centra za socijalnu skrb da se Komšiću sudi kao odraslome.

Podsjetimo, Indexu je nedugo nakon njenog ubojstva odvjetnik Bruno Spiz, kojeg je angažirala Kristinina majka Vesna, rekao da je za napad na Bukovačkoj podigao kaznenu prijavu DORH-u protiv Komšića još početkom prosinca 2016. godine. No kako nam je Spiz rekao, DORH je Kristinu pozvao na razgovor tek tri mjeseca nakon kaznene prijave - i to točno na dan kad je i ubijena.

"Ja sam podnio kaznenu prijavu DORH-u za taj slučaj 6. prosinca 2016. i saznao sam da su Kristinu pozvali na ispitivanje za taj slučaj tek nakon tri mjeseca, točnije na dan kad je ubijena. Odgovornost za ovo leži na DORH-u i policiji. Ne mogu oni prebacivati odgovornost jedni na druge. Oni su represivni aparat koji mora biti jedinstven. DORH nije ništa napravio da zaštiti Kristinu iako su znali da je Komšić imao zabranu prilaska njoj od 2015.", rekao je za Index Bruno Spiz.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.