Iz naziva škole u SAD-u izbačeno ime kardinala koji je prikrivao pedofiliju

Foto: EPA

RIMOKATOLIČKA biskupija Pittsburgh izvijestila je kako su uklonili ime kardinala Donalda Wuerla iz naziva srednje škole, nakon izvještaja porote o seksualnom zlostavljanju, u kojem je otkriveno da je Wuerl premještao svećenike optužene za zlostavljanje djece, umjesto poduzimanja snažnijih mjera.

Donald Wuerl, koji je trenutno washingtonski nadbiskup, bio je biskup Pittsburgha od 1988. do 2006.  Izvještaj porote ne optužuje Wuerla da je seksualno zlostavljao djecu.

Biskupija Pittsburgh rekla je u izvještaju kako je nakon objavljivanja izvještaja porote, Wuerl prošli tjedan zatražio da se njegovo ime ukloni iz naziva srednje škole.

Wuerl je rekao kako ne želi biti smetnja. Škola se sada zove "North Catholic High School", dok je prijašnji naziv bio "Cardinal Wuerl North Catholic High School".

Nakon dvogodišnje istrage o zlostavljanjima u Pennsylvaniji, pronađeni su dokazi o preko 1 000 ljudi, većinom djece, koje je seksualno zlostavljalo oko 300 svećenika tijekom zadnjih 70 godina.

U izvještaju piše kako bi stvaran broj žrtava i zlostavljača mogao biti puno veći.

Wuerl je 1989. obavijestio Vatikan o nekoliko svećenika koji su optuženi za seksualno zlostavljanje djece, navodi se u izvještaju, ali je Wuerl u sljedećim godinama odobrio zahtjeve nekih optuženih svećenika za premještajem u druge župe, kao i zahtjeve za umirovljenjem.

Također, u jednom je slučaju odobrio pozajmicu, kako bi pomogao jednom optuženom svećeniku oko osobnih dugova.

U subotu je Wuerl otkazao planirani govor na ovotjednom Svjetskom susretu obitelji u Dublinu, čime je postao drugi visoko rangirani klerik Katoličke crkve u SAD-u, koji je to učinio.

Prošlotjedni je izvještaj najveće američko istraživanje o seksualnom zlostavljanju u Crkvi, nakon skandala u bostonskoj nadbiskupiji, koji je otkriven 2002.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.