Sanader izlazi na slobodu uz 12,4 milijuna kuna jamčevine!

IVO SANADER iz pritvora u Remetincu izaći će do 12. prosinca! Ustavni sud donio je odluku kojem se Sanaderu ukida pritvor, a o uvjetima puštanja iz pritvora odluku je danas donio Krešimir Devčić, istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu. 

Sud je prihvatio jamčevinu od 12,4 milijuna kuna koju je Sanader ponudio. Odlučeno je da se Sanaderu oduzima putovnica. Također, bivši šef HDZ-a ne smije napuštati mjesto boravišta. Sanader pritvor mora napustiti najkasnije do ponedjeljka 12. prosinca u 7 ujutro.

"Sanader će biti oslobođen kada se provedu upisi na nekretnine jamaca. Ne znamo još kada će to biti. Možda u petak, ili najkasnije u ponedjeljak", izjavio je Čedo Prodanović, te dodao kako je Sanader uglavnom zadovoljan odlukom suda. Smeta mu jedino odluka da ne smije napuštati Zagreb; bilo bi mu draže da se mora svakih sedam dana javiti policiji.

Sanaderovi odvjetnici stoga su najavili žalbu na odluku da Sanader ne smije napuštati Zagreb. Tamara Laptoš je, pak, najavila da će se Uskok žaliti na visinu jamčevine. Ona smatra da bi jamčevina morala odgovarati učinjenoj šteti. Sanadera se, podsjetimo, tereti da je državni proračun oštetio za više od 100 milijuna kuna.

Na Županijskom sudu u Zagrebu danas u 15 sati započelo je ročište na kojem se odlučuje o uvjetima puštanja Sanadera iz pritvora. Sanaderovi odvjetnici Čedo Prodanović, Jadranka Sloković i Goran Suić zgradu suda napustili su oko 17:30 sati.

Sanaderova jamčevina najveća je u povijesti hrvatskog pravosuđa. Rekorder je do sada bio Davor Patafta, koji je uplatio 12 milijuna kuna jamčevine.

Izlazi iz Remetinca, ali bez putovnice

"Ivo Sanader iz pritvora mora izaći najkasnije do 7 ujutro 12. prosinca", izjavila je za Index Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković, dodavši da istražni sudac do tada mora zamijeniti pritvor mjerama opreza. Među mogućim mjerama opreza, objašnjava Sloković, su oduzimanje putovnice i javljanje policiji.

"Putovnica će mu vjerojatno biti oduzeta", kaže Sloković. Dodala je da Sanaderu pritvor više ne može biti ponovo određen čak ni nakon podizanja optužnice u slučaju Fimi-medije.

Ustavni sud: Razlozi zbog kojih je Sanader pritvoren više nisu dostatni

Da Sander izlazi iz pritvora Ustavni sud je potvrdio i na svojim internetskim stranicama. Iz suda tvrde da razlozi zbog kojih je Sanaderu određen pritvor više nisu dostatni u smislu zahtjeva koje u svojoj praksi postavlja Europski sud za ljudska prava.

"Sudac istrage i nadležno sudsko vijeće u osporenim rješenjima nisu prihvatili dinamički pristup koji zahtijeva Europski sud kod procjene 'dostatnosti' okolnosti prilikom donošenja (novog) rješenja o produljenju istražnog zatvora (to jest vremensku dinamiku događaja), uz koji je povezano i ozbiljno jamstvo koje je podnositelj ponudio", objašnjavaju na Ustavnom sudu.

Ističe se, međutim, da nije na Ustavnom da odlučuje o jamstvu i drugim odgovarajućim mjerama osiguranja prisutnosti podnositelja ustavne tužbe na suđenju, kojima bi se mogao zamijeniti istražni zatvor podnositelja. To je odlučivanje u isključivoj nadležnosti suda, pri čemu Ustavni sud pridržava samo ovlast nadzora u pitanjima zaštite ljudskih prava", poručuju sa Ustavnog suda, uz dodatak da je vremenski rok do ponedjeljka 12. prosinca sasvim dovoljan da istražni sudac odluči o odgovarajućim mjerama osiguranja.

Mora položiti jamčevinu, ponudio 12,4 milijuna kuna

Prije nego što Sanader bude pušten na slobodu, njegovi odvjetnici moraju položiti jamčevinu. Sanader je, podsjećamo, sudu ponudio čak 12,4 milijuna kuna jamčevine. Zalog su bili kuća Luke Bebića u Zagrebu, trećina kuće Mirjane Sanader u Zagrebu te stanovi Marija Zubovića u Splitu, Jerka Rošina u Zagrebu.

Ustavni sud ovom odlukom uvažio je drugu žalbu na odluku o pritvoru, koju su podnijeli Sanaderovi odvjetnici. Prvu žalbu Sanaderovog odvjetničkog tima Ustavni sud je odbio. Županijski sud u Zagrebu Sanaderu je, podsjećamo, jednomjesečni pritvor odredio nakon njegovog izručenja u Hrvatsku, a sredinom listopada mu je pritvor produžen za dodatna dva mjeseca.

Istražni sudac Krešimir Devčić odlučio je da Sanader mora ostati u pritvoru zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke u aferi Fimi-media. Ustavni sud očito je zaključio da se ne radi o osnovanim razlozima. Sanader je u pritvoru otkad je 10. prosinca 2010. godine uhićen u Austriji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.