Italija planira masovnu evakuaciju zbog neprestanih potresa oko supervulkana

Foto: EPA

Talijanska vlada razmišlja o masovnoj evakuaciji desetina tisuća ljudi koji žive oko supervulkana Campi Flegrei blizu Napulja. 

Nove mjere, uključujući plan za provjeru čvrstoće zgrada u području nakon mjeseci ponavljajućih potresa, bit će raspravljene na sastanku vlade, priopćila je vlada.

Više od 1100 potresa u proteklom mjesecu

Flegrejska polja smještena su zapadno od Napulja i prepuna su gradova i sela, uključujući Pozzuoli, Agnano i Bacoli, s ukupnim stanovništvom od preko 500.000 ljudi.

Kaldera je prošarana s 24 kratera i mnogo je veći vulkan od obližnjeg Vezuva, koji je uništio drevni rimski grad Pompeje 79. godine.

Potreslo ga je više od 1100 potresa samo u proteklom mjesecu, uključujući potres magnitude 4.0 u ponedjeljak i 4.2 prošlog tjedna - najjači na tom području u posljednja četiri desetljeća.

Stručnjaci kažu da je povećana seizmička aktivnost vjerojatno povezana s fenomenom poznatim kao bradiseizam, kada se zemlja diže ili spušta, ovisno o ciklusu, uzrokovano punjenjem ili pražnjenjem podzemnih komora magme.

Ne postoji neposredna opasnost od erupcije, kaže većina vulkanologa, ali s obzirom na to da se tlo trenutno diže za 1.5 cm mjesečno, postoji zabrinutost zbog utjecaja na lokalne zgrade.

"Pokrenut ćemo evakuacije samo u slučaju ekstremne nužne"

Ministar civilne zaštite Nello Musumeci rekao je da će ovaj tjedan evakuacije biti pokrenute samo u slučaju "ekstremne nužde".

Od vlade se također očekuje da usmjeri više resursa lokalnim agencijama za civilnu zaštitu kako bi se osiguralo da mogu brzo intervenirati u hitnim slučajevima i da financira komunikacijsku kampanju za podizanje javne svijesti, rekao je Musumeci.

Lokalni mediji izvijestili su da će skupina bolnica u tom području od petka započeti testove evakuacije kako bi bili sigurni da su spremni suočiti se s jačim potresima ili erupcijama.

Posljednji put kad je Campi Flegrei pretrpio sličnu eksploziju potresa bilo je 1980-ih. Tom je prilikom iz obližnjeg Pozzuolija privremeno evakuirano 40.000 ljudi.

Posljednja značajna erupcija bila je 1538. Jedna od najvećih erupcija dogodila se prije 39.000 godina i možda je dovela do izumiranja neandertalca, kažu istraživači. Magma iz te eksplozije pronađena je na Grenlandu, 4500 km daleko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.