Istraživanje potvrdilo blagotvornost i sigurnost medicinske marihuane u kontroli kronične boli

Ilustracija: 123rf

KANADSKI znanstveni tim je objavio rezultate istraživanja medicinske marihuane s ciljem da se utvrdi sigurnost njenog dugotrajnog korištenja kod bolesnika s kroničnim bolovima, navodi priopćenje objavljeno na portalu ScienceDaily.

Studija otkriva da pacijenti koji su svakodnevno koristili kanabis u razdoblju od godinu dana nisu imali ozbiljne nuspojave u odnosu na kontrolnu grupu koja nije koristila marihuanu. Rezultati objavljeni u Žurnalu boli će poslužiti kao prvo mjerodavno izvješće o nuspojavama dugotrajnog korištenja medicinske marihuane.

"Ovo je prva i najveća studija o dugotrajnoj sigurnosti korištenja medicinskog kanabisa u pacijenata koji pate od kroničnih bolova," rekao je glavni autor istraživanja Mark Ware. "Mi smo otkrili da medicinski kanabis, korišten od pacijenata koji su iskusni korisnici, ima razumni sigurnosni profil".

Pacijenti su u prosjeku koristili oko 2.5 grama kanabisa dnevno, bilo pušenjem, isparavanjem ili oralno. "Mi nismo pronašli dokaze o štetnim utjecajima na kognitivne funkcije, ili u krvnim testovima. Opaženo je značajno poboljšanje u njihovoj razini boli, simptomima  boli, raspoloženju i kvaliteti života u usporedbi s kontrolnom grupom," rekao je.

Istraživači ističu ograničenja studije i činjenicu da su pacijenti dobrovoljno pristali na istraživanje i da je većinom riječ o iskusnim korisnicima. "Stoga, dok vidimo da je riječ o relativno sigurnom lijeku kada ga koriste ljudi koji su već odlučili da će im pomoći. Mi ne možemo izvući zaključke o pitanjima sigurnosti za nove korisnike kanabisa" koji bi mogli iskusiti glavobolje, vrtoglavicu ili respiratorne probleme povezane s pušenjem.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.