Istina iščekivana 38 godina: Za "Bloody Sunday" kriva isključivo britanska vojska!

SVI PROSVJEDNICI ubijeni 30. siječnja 1972., dana poznatijeg kao "Bloody Sunday" (Krvava nedjelja), proglašeni su nedužnima u danas objavljenom izvješću o istrazi toga događaja, piše BBC.

Premijer David Cameron izrazio je duboko žaljenje te izjavio da su rezultati istrage bili šokantni. Salve odobravanja i emocija uslijedile su nakon objave izvještaja koji krivnju nepobitno svaljuje na britansku vojsku.

U izvješću piše da su pripadnici britanske vojske ispalili prvi hitac jednog od najkontroverznijih dana u povijesti nemira u Sjevernoj Irskoj. Britanska je vojska u Derryju zapucala na prosvjednike tijekom povorke Sjevernoirske udruge za ljudska prava i na mjestu ubila 13 ljudi, dok je četrnaesta osoba podlegla ozljedama nekoliko mjeseci kasnije. Još trinaestero ih je ranjeno. Brojni svjedoci su kasnije izjavili da nitko od njih nije bio naoružan.

"Nitko od žrtava nije predstavljao prijetnju ili učinio nešto što bi opravdalo pucnjavu"

Cameron je ispričao da za čin britanske vojske ne postoji opravdanje te ukratko prepričao zaključke istrage.

"Vojnici civile ničim nisu upozorili da će otvoriti vatru. Neki od vojnika pucnjavom su reagirali na osobe koje su bacale Molotovljeve koktele i kamenje. Neki od ubijenih i ranjenih su više nego očito bježali ili pokušavali pomoći ozlijeđenima ili umirućima. Nitko od žrtava nije predstavljao prijetnju ili učinio nešto što bi opravdalo pucnjavu. Nema smisla ublažavati činjenice - događaji na Krvavu nedjelju su neopravdani. Mnogi vojnici su lagali o onome što su napravili. Ono što se dogodilo nikada se nije smjelo dogoditi. Neki pripadnici Britanskih oružanih snaga ponijeli su se pogrešno", jasno je ispričao britanski premijer. 

Obiteljima žrtava su detalji istrage otkriveni danas prijepodne, nakon čega su ubijenima odali počast tihom procesijom, noseći njihove crno-bijele fotografije te prolazeći putem kojim su prosvjednici prolazili 1972.

Najduža i najskuplja istraga u britanskoj povijesti

Odmah nakon događaja istragu je proveo Lord Widgery, ali ona nije zadovoljila obitelji žrtava koje su smatrale da je provedena pristrano i s namjerom da se krivnja svali na žrtve. Tek 1998. godine je tadašnji premijer Tony Blair uz bivšeg suca Vrhovnog suda Lorda Savillea započeo najdužu i najskuplju istragu u britanskoj pravnoj povijesti. Trajala je 12 godina i koštala 195 milijuna funti.

Međutim, Krvava nedjelja nije značajna samo zbog smrti mladih prosvjednika, već i zbog naglog zaokreta u odnosu Sjeverne Irske i Londona.

"Potez britanske vojske nemjerljivo je ojačao argumente irskih republikanaca, a IRA-i pribavio vojsku mladih regruta. Krvava nedjelja dovela je i do suspenzije vlade Sjeverne Irske u ožujku 1972., što je rezultiralo dolaskom pod izravnu vlast Londona", objasnio je dopisnik BBC-ja iz Sjeverne Irske Mark Devenport.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.