Islandski vulkan opet prijeti: Oblak pepela stigao do Irske i ugrozio zračni promet



PROBUĐENI islandski vulkan Eyjafjallajokull, nakon kraćeg zatišja, ponovno je počeo izbacivati veće količine pepela i prašine, a oblak bi ponovno mogao izazvati probleme u zračnom prometu nad Irskom, prenosi CBS News.

Irske zrakoplovne vlasti potvrdile su da se oblak kreće prema jugu te da bi, s obzirom na meteorološke uvjete, mogao stići do Irske i ponovno uzrokovati zastoj zračnog prometa u Dublinu, Shannonu i manjim regionalnim aerodromima, no da poremećaji ne bi trebali zahvatiti letove iz Velike Britanije i Europe koji koriste zračni koridor nad Irskom.

Ugrožena i Škotska

Istovremeno, zabrinutost zbog novih količina vulkanskog pepela u zraku izrazili su i predstavnici kontrole leta u Škotskoj, koji vjeruju da bi moguće proglašenje "zone bez letova" (no-fly zone) moglo zahvatiti i taj dio Britanije, prenio je britanski Telegraph.

Nakon prošlomjesečne sedmodnevne potpune blokade zračnog prometa nad većim dijelom kontinenta, Europska kontrola zračnog prometa je pod pritiskom zrakoplovnih kompanija ublažila restriktivne mjere i dopustila promet nad Europom u zonama za koje se pretpostavlja da nisu drastično onečišćene vulkanskom prašinom, te da količine pepela i vulkanskih čestica u zraku neće izazvati veće štete na motorima zrakoplova.

Europske zračne kompanije, koje su u vrijeme blokade zbog gotovo 100.000 otkazanih letova izgubile oko 2,2 milijarde eura, od svojih su vlada zatražile naknade štete.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.