Islamist koji je lani u vlaku u Njemačkoj nožem napao ljude dobio 14 godina zatvora

Foto: EPA

MUŠKARAC koji je prošle godine u studenom nožem napao putnike u brzom vlaku u Njemačkoj osuđen je na 14 godina zatvora, javlja Deutsche Welle. Tada je teško ozlijedio troje ljudi.

Sud u Münchenu utvrdio je da je 28-godišnji Abdalrahman A. kriv unatoč tvrdnjama da je u to vrijeme bio mentalno bolestan i imao šizofreniju. Proglašen je krivim za pokušaj ubojstva i nanošenje opasnih tjelesnih ozljeda.

Sudac: Htio je ubiti putnike koji nisu muslimani

Sudac Jochen Boesl odbacio je obranu o mentalnoj bolesti na temelju sedam vještačenja i identificirao da je motiv zločina bio "džihadistički". 

Boesl je rekao da je optuženik često slušao radijske programe "s islamističkim sadržajem" i da je od svibnja 2021. najkasnije počeo s razmišljanjem o sudjelovanje u džihadu, odnosno oružanoj borbi.

"Ti stavovi su ga naveli na ovaj čin. Htio je ubiti putnike koji nisu muslimani jer su po njegovom mišljenju bili nevjernici i stoga nisu imali pravo na život", rekao je sudac.

Teško ranio troje ljudi

U studenom 2021. Abdalrahman A. putovao je vlakom Intercity Express (ICE) iz Passaua u Nürnbergu kada je nožem napao četiri druga putnika. Troje njih završilo je s teškim ozljedama. Kod 28-godišnjaka je pronađen sklopivi nož s oštricom od osam centimetara.

Prema medijskim izvješćima, u vlaku je bilo više od 200 ljudi, a nekoliko ih je uskočilo kako bi spriječilo napadača da ozlijedi druge ljude.

U vrijeme napada istražitelji su sumnjali u teroristički motiv napada i rekli su da se čini da napadač pati od psihijatrijskih problema i da je pozvao pomoć u vlaku.

Više svjedoka i zatvorski psihijatar tvrde da mladić nije bio šizofren

Okrivljenik je najprije odveden na psihijatrijsku jedinicu, no nakon dva mjeseca određen mu je pritvor u kojem je ostao do sada. Tijekom dvomjesečnog suđenja, savezno tužiteljstvo proguralo je islamistički motiv za zločin i zatražilo doživotnu kaznu za pokušaj ubojstva i nanošenje teške tjelesne ozljede.

Prema njemačkoj obavještajnoj službi, Abdalrahman A. je posjetio salafističku džamiju i napadom pokušao pridonijeti džihadu ubijanjem onih koji nisu muslimani.

Obrana je tvrdila da je napad posljedica zablude izazvane paranoidnom šizofrenijom te je tražila smještaj optuženika u psihijatrijsku ustanovu. Više svjedoka, uključujući i zatvorskog psihijatra, izjavilo je da je okrivljenik bio šizofren.

Napadač 2014. stigao u Njemačku iz Sirije

Abdalrahman A., podrijetlom Palestinac, živi u Njemačkoj od 2014. godine kao izbjeglica. Stigao je iz ratom razorene Sirije. On je živio u Passauu i nedavno je izgubio posao, rekla je policija.

Islamistički ekstremisti počinili su nekoliko nasilnih napada u Njemačkoj u proteklih nekoliko godina, a najsmrtonosniji je bio divljanje kamionom na božićnom sajmu u Berlinu u prosincu 2016., kada je poginulo 12 ljudi.

Nedavno je sirijski džihadist osuđen na doživotni zatvor jer je u svibnju 2021. nasmrt izbo Nijemca i teško ranio njegovu partnericu u homofobnom napadu u istočnom gradu Dresdenu.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.