Islamist iz Velike Kladuše pod optužnicom, borio se za ISIS u Siriji i Iraku

Screenshot: YouTube

DRŽAVNO odvjetništvo BiH podiglo je optužnicu protiv islamiste Mirela Karajića, koji se borio na strani terorističke organizacije Islamske države na području Sirije i Iraka, a koji je vlastima BiH izručen nakon što je uhićen u Turskoj.

Karajić (1986.), koji je podrijetlom iz Velike Kladuše, otputovao je u studenome 2014.  s još trojicom bosanskohercegovačkih državljana u Tursku, nakon čega je na ilegalan način prešao u Siriju i priključio se terorističkoj paravojnoj formaciji "Dewla Islamiya“. Kao pripadnik ove terorističke skupine koja se bori kao sastavni dio ISIS-a proveo je više mjeseci nakon čega je sredinom 2015. godine uhićen u Turskoj te je izručen BiH.

Optuženi se tereti da je u sastavu terorističke skupine "Dewla Islamiya“, sudjelovao na ratištima Sirije i Iraka, za što je građanima BiH zapriječena višegodišnja zatvorska kazna.

Karajića optužnica tereti da je osmislio plan te prikupio potrebna novčana sredstva s ciljem priključenja terorističkoj organizaciji ISIS. Prethodno se o priključenju terorističkoj organizaciji konzultirao i s neformalnim vođom radikalne vehabijske zajednice u BiH Huseinom Bilalom Bosnićem, koji je nepravomoćno osuđen na sedam godina zatvora zbog vrbovanja mladića i potpori ISIS-u.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.