Irski biskupi sastali se sa žrtvama svećeničkih zlostavljanja, ali nisu priznali odgovornost

IRSKI katolički biskupi sastali su se s predstavnicima žrtava svećeničkih zlostavljanja, ali nisu priznali krivnju zbog ignoriranja takvih incidenata.

Irska biskupska konferencija provela je tri sata u razgovoru s predstavnicima organizacija za žrtve svećeničkog nasilja što je u tamošnjim medijima opisano kao "velik korak naprijed", jer je riječ o prvom takvom susretu od početka otkrivanja takvih skandala 1990. godine.

Sastanak je održan u Maynoothu gdje se nalazi jedino preostalo sjemenište u Irskoj.

Crkva se ne smatra odgovornom

Dublinski nadbiskup Diarmuid Martin koji je vodeći zagovornik za prepoznavanje prava ljudi koji su trpjeli svećenička zlostavljanja, nazvao je taj sastanak "iznimnim" i jednim od najvažnijih na kojima je bio.

S druge strane kardinal Sean Brady odbio je odgovoriti na zahtjeve žrtava za priznanjem desetljeća zlostavljanja djece u katoličkim školama, sirotištima i radionicama. Crkva se brani objašnjenjem kako su katoličke organizacije samostalne te se ne nalaze pod kontrolom biskupa.

Vladina istraga objavila je u svibnju rezultate prema kojima je 18 institucija krivo za serijsko zlostavljanje djece u razdoblju od 1930. do 1990. godine. Vođe tih institucija trenutno su u pregovorima s vladom o visini odštete koja bi trebala biti plaćena 14.000 žrtava.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.