Iranska odvjetnica za ljudska prava osuđena na 38 godina i 148 udaraca bičem?

Screenshot: CBS

NASRIN SOTOUDEH, međunarodno renomirana odvjetnica za ljudska prava iz Irana, prošle je godine zatvorena, a u ponedjeljak i osuđena. Dobila je drakonsku kaznu od 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem, tvrdi njen suprug Reza Kandan.

>> Kako hrabre žene slave u Iranu? Skidaju marame, prkose vjerskom režimu

Sotoudeh, koja je predstavljala oporbene aktiviste, uključujući žene koje su zatvarane i osuđivane zbog protestnog skidanja hidžaba (islamske marame čije je nošenje u javnosti zakonski obavezno u Iranu), uhićena je i zatvorena u lipnju 2018. pod optužnicom za špijunažu, širenje propagande i vrijeđanje iranskog vrhovnog vođe, kako je otkrio njen odvjetnik. 

U Iranu, podsjetimo, već više od godinu dana hrabre žene jedna po jedna izlaze na ulice demonstrativno skidajući tradicionalne muslimanske marame za glavu (hidžab) čije je nošenje izvan kuće u Iranu obavezno zakonom. Ove žene traže elementarno ljudsko pravo - pravo na izbor da nose ono što same žele, a ne ono što muškarci na pozicijama moći, pozivajući se na religijske dekrete, tvrde da moraju nositi.

No režim koji vode muslimanski ajatolasi - naravno, muškarci - pokušao je ugušiti ovaj pokret ženske građanske neposlušnosti uhićujući i zatvarajući aktivistkinje, a sve to unatoč vijestima da je Iran ukinuo zatvorsku kaznu za nenošenje hidžaba. 

Sudac tvrdi da je dobila "samo" sedam godina

Državni izvori pak tvrde da je dotična odvjetnica dobila puno manju kaznu. Sudac na revolucionarnom sudu u Teheranu Mohamad Mokiseh izjavio je u ponedjeljak da je ova odvjetnica osuđena na pet godina za okupljanje protiv nacionalne sigurnosti i dvije godine za vrijeđanje vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hameneija, prenijela je službena Novinska agencija Islamske Republike. 

Ovo nije bio prvi put da je Sotoudeh zatvorena, javlja CBC. Već je 2010. osuđena pod optužnicom za širenje antirežimske propagande i zavjeru za nanošenje štete državnoj sigurnosti. Puštena je nakon što je odslužila polovicu svoje šestogodišnje kazne. Europski parlament u međuvremenu joj je dodijelio Saharovljevu nagradu za slobodu misli. 

No ako je izjava njenog supruga o kazni istinita, radi se o kazni koja je neuobičajeno visoka čak i za islamistički iranski režim, poznat po brutalnoj represiji disidenata, aktivista za sekularizam, ljudska prava i feminizam i redovito osuđuje ovisnike, homoseksualce i druge na smrt. 

Vijest o brutalnoj kazni za Sotoudeh došla je tjedan dana nakon što je na čelo pravosuđa izabran Ebrahim Raisi, fundamentalistički muslimanski klerik i proteže ajatolaha Hameneija. Njegov izbor čini se kao slabljenje političkog utjecaja predsjednika Hasana Rohanija, koji predstavlja relativno umjereno krilo iranskog režima.

Istražitelj Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Iranu Javaid Rehman iznio je ovaj slučaj pred Vijeće UN-a za ljudska prava u Ženevi u ponedjeljak. "Zabrinjavajući uzorci zastrašivanja, uhićivanja, procesuiranja i maltretiranja branitelja ljudskih prava, odvjetnika i aktivista za ljudska prava signaliziraju sve oštriji odgovor države", upozorio je Rehman. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.