Iran prijeti: Ako nas SAD ili Saudijska Arabija napadnu, nastat će sveopći rat

Napad na naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji Screenshot: YouTube/PBS

SVAKI američki ili saudijski vojni udar na Iran doveo bi do "sveopćeg rata", rekao je danas iranski ministar vanjskih poslova, piše Reuters.

"Ozbiljno poručujem da mi ne želimo rat, da ne želimo vojni sukob. No u slučaju napada na naš teritorij, odmah ćemo uzvratiti“, rekao je danas Mohammed Javad Zarif u razgovoru za CNN.

Na pitanje kakva će biti posljedica američkog ili saudijskog vojnog udara na Iran, Zarif je rekao da će takva akcija dovesti do "sveopćeg rata".

Sjedinjene Države raspravljale su sa Saudijskom Arabijom i drugim zaljevskim saveznicima o mogućim odgovorima na nedavan napad na saudijske naftne objekte. Smatraju kako je za napad odgovoran Iran.

Iran i dalje niječe upletenost u napade

Ministarstvo obrane Saudijske Arabije predočilo je jučer kao materijalne dokaze o umiješanosti iranskog režima u napadu na naftno postrojenje u Abkaiku gomilu ostataka bespilotnih letjelica (dronova) i krstarećih projektila.

"Podaci koje smo prikupili s računala na bespilotnim letjelicama pokazuju da one pripadaju Iranu“, rekao je glasnogovornik saudijskog ministarstva Turki al-Malki.

Zarif i dalje niječe upletenost Irana u napade, a ranije na Twitteru upozorio je da izraelski premijer Benjamin Netanyahu i saudijski prijestolonasljednik Mohammed Bin Salman navode američkog predsjednika Donalda Trumpa u rat protiv Irana.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.