Irački premijer euforičan nakon oslobođenja Ramadija: Iduće godine izbrisat ćemo ISIS iz Iraka

Screenshot: YouTube

IRAČKI premijer Haider al-Abadi rekao je da će ISIS-ove snage uskoro biti protjerane iz zemlje, baš kao što su protjerane iz netom oslobođenog grada Ramadija, piše BBC.

U televizijskom obraćanju Abadi je obećao oslobađanje Mosula, drugog po veličini grada u Iraku, rekavši da će to biti "finalni i fatalni udarac" Islamskoj državi.

Oslobađanje Ramadija pozdravio je i američki državni tajnik John Kerry koji je rekao da je ISIS pretrpio ogroman udarac. Islamisti su Ramadi zauzeli u svibnju ove godine kad je iračka vojska sramotno poražena i protjerana iz grada. Posljednjih nekoliko tjedana vladine snage borile su se s islamistima za ovaj strateški važan grad koji se nalazi oko 90 kilometara od Bagdada.

Nakon nekoliko tjedana žestokih borbi televizije su jučer objavile snimku podizanja iračke zastave u centru grada. Glasnogovornik vojske rekao je da je grad oslobođen u epskoj pobjedi, a nije poznato koliko je ljudi stradalo u višetjednim sukobima.

Euforiju zbog oslobođenja Ramadija nije mogao skriti ni premijer Abadi koji je rekao kako će "2016. biti godina velike i finalne pobjede u kojoj će prisutnost ISIS-a u Iraku biti završena".

"Dolazimo osloboditi Mosul i to će biti finalni i fatalni udarac Daeshu", dodaje Abadi koristeći arapsko ime za Islamsku državu.

BBC-jev novinar koji se nalazi na licu mjesta kaže da je višetjedna bitka u potpunosti promijenila izgled grada, a kako u gradu još ima nekoliko džepova s islamistima koje vladine snage proganjaju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.