Irački militanti oslobodili britanskog taoca nakon dvije i pol godine zatočeništva

IRAČKI militanti oslobodili su britanskog taoca Petera Moorea, koji je u zatočeništvu proveo pune dvije i pol godine, potvrdila je danas vlada Velike Britanije.

Kako prenosi New York Times, Petera Moorea, kojega je kao kompjuterskog stručnjaka u Bagdad poslala američka konzultantska tvrtka "BearingPoint", su u svibnju 2007. godine u neposrednoj blizini zgrade ministarstva financija oteli nepoznati militanti zamaskirani u policijske odore, zajedno sa četvoricom njegovih tjelesnih čuvara, zaposlenika jedne kanadske zaštitarske tvrtke.

Četvorica Kanađana u međuvremenu su ubijena, a Moore je u srijedu ujutro oslobođen i predan iračkim policijskim snagama u Bagdadu. Ministar vanjskih poslova velike Britanije David Miliband potvrdio je kako se Moore trenutno nalazi u britanskom veleposlanstvu i da je "u iznenađujuće dobroj fizičkoj i psihičkoj kondiciji" s obzirom na dugotrajno zatočeništvo.

Miliband nije želio precizirati kako je došlo do Mooreovog oslobađanja, rekavši tek kako britanske vlasti nisu pregovarale s otmičarima te da su određeni pregovori vođeni između iračkih vlasti i predstavnika dijela militantnih grupa u Iraku koje su odlučile pregovarati sa službenim vlastima. Britanski ministar je također potvrdio kako je London svo vrijeme zatočeništva dobivao povremene informacije o Mooreovom stanju, no nije želio govoriti o tome kojim je putem dolazio do tih informacija.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.