Iračka vojska u nikad boljoj poziciji da razvali ISIS: Kreću s oslobađanjem Ramadija

Foto: FAH

IRAČKA vojska rekla je da su njezine snage napredovale na trima frontama kako bi krenule s oslobađanjem Ramadija od militanata Islamske države.

Dužnosnik i policijski časnik koji se nalaze u obližnjoj vojnoj bazi kazali su da akcija još nije počela. Zasad se informacije još ne mogu neovisno provjeriti od suprotnih strana, zbog nesigurnih uvjeta i slabe komunikacije u tom području.

Iračke snage počele su "napredovati kako bi osvojile Ramadi... iz triju smjerova: zapada, sjevera i jugozapada, podržane zračnim napadima koji trenutno pogađaju odabrane ciljeve", kaže se u izjavi zapovjednika zajedničkih operacija koja je objavljena na državnoj televiziji.

Iračke snage ovaj su tjedan bolje pozicionirane nego ikad da počnu ofenzivu na Ramadi, 60 kilometara zapadno od Bagdada, sada kada su višemjesečni napori da se prekinu linije opsrkbe grada dale učinka. Sigurnosne snage držale su Ramadi u okruženju nekoliko mjeseci.

Pad Ramadija, glavnog grada pokrajine Anbar,  u ruke Islamske države u svibnju najveći je poraz za iračku središnju vladu u gotovo godinu dana, a njime su bile prigušene nade da će sunitski militanti biti potisnuti na sjever i zapad zemlje.

Preuzimanje grada od 450.000 stanovnika dalo bi veliki psihološki poticaj iračkim sigurnosnim snagama koje su uglavnom doživjele poraze  suočavajući se s napredovanjem IS-a, koji je prošle godine preuzeo trećinu Iraka, američkog saveznika i velikog OPEC-ovog proizvođača nafte.

To bi također moglo povećati pritisak na džihadističku skupinu, koja se suočava s više fronti u susjednoj Siriji a izgleda da su je kurdske snage uz pomoć zračnih napada američke koalicije u četvrtak  potisnule iz Sindžara na sjeveru Iraka.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.