KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Ipak će se cijepiti i sezonski radnici. Ostojić: Ovo nam je najjača promotivna poruka

Foto: 123 RF

HRVATSKA udruga turizma (HUT), krovna udruga turističkog sektora u Hrvatskoj, podržava inicijativu Ministarstva turizma i sporta o početku organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika te je spremna, zajedno sa svojim članicama, aktivno se uključiti u operativnu provedbu programa.

Ističu kako je cijepljenje turističkih djelatnika od sredine travnja kvalitetna i pravovremena mjera koja će biti naša najjača promotivna poruka u ovom dijelu turističke godine. Posebno je važno što se uz stalne djelatnike ovaj program cijepljenja u turizmu odnosi i na sezonske djelatnike.

"Početak organiziranog cijepljenja turističkih djelatnika u ovoj fazi turističke sezone je odlična mjera, a mi ćemo napraviti sve što može da se što veći broj zaposlenika i sezonaca animira na cijepljenje. Svima u sektoru je jasno da je uspjeh turističke sezone vezan uz epidemiološko stanje te percepciju Hrvatske kao sigurne destinacije, a pravovremeno i organizirano cijepljenje turističkih djelatnika je jedan od najvažnijih čimbenika koji će to i omogućiti", izjavio je Veljko Ostojić, direktor HUT-a.

U kontekstu dodatnog jačanja percepcije Hrvatske kao sigurne destinacije, u HUT-u pozdravljaju i inicijativu širenja mreže testiranja za goste u turističkim destinacijama antigenim testovima, a kroz formiranje značajnog broja dodatnih punktova za testiranje u turističkim destinacijama.

Ministrica turizma dogovorila s HZJZ-om nove detalje oko cijepljenja

Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac danas je održala sastanak s predstavnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na temu početka cijepljenja turističkih djelatnika i postavljanja dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima.

Iako su nam još jutros u Ministarstvu turizma rekli da cijepljenje kreće početkom svibnja i da u njega neće biti uključeni sezonci, danas je Ministarstvo turizma na sastanku s HZJZ-om dogovorilo kako će sredinom travnja početi cijepljenje 70.000 turističkih djelatnika te kako će osim stalno zaposlenih u turističkom sektoru u prioritetno cijepljenje biti uključeni i sezonski radnici. Također, na sastanku je razmatran model kako bi se čim prije počelo s cijepljenjem i 90.000 privatnih iznajmljivača, o kojima se isto posebno vodi računa sukladno definiranim prioritetima cijepljenja u turističkom sektoru.

Naime, Ministarstvo turizma i sporta od članica strukovnih udruga u turizmu zatražilo je da prikupe podatke za zaposlenike koji se žele cijepiti i to na način da se razvrstaju u dvije prioritetne skupine. Prva prioritetna skupina su zaposlenici koji ostvaruju veći broj kontakata s gostima ili djelatnicima u objektu uzimajući u obzir one djelatnike kojima je mogućnost pridržavanja socijalne distance smanjena, poput radnika u kuhinji, dok su druga skupina osobe koje ne ostvaruju značajnije kontakte, kao što su razna servisna zanimanja, uredski poslovi i slično.

"To nam je izuzetno važno"

"Hrvatska među prvima kreće s cijepljenjem turističkih djelatnika i to nam je izuzetno važno kako bismo se još snažnije pozicionirali kao sigurna destinacija. Uz projekt Safe stay in Croatia, ovo je dodatno jamstvo turistima kako Hrvatska ispunjava sve preduvjete za sigurno ljetovanje svakog gosta koji našu zemlju izabere kao svoju turističku destinaciju", naglasila je ministrica Brnjac.

Osim o početku cijepljenja turističkih djelatnika, na sastanku se govorilo i o uspostavi dodatnih punktova za testiranje gostiju u turističkim mjestima, ali i hotelima, kampovima, marinama i sl. te je dogovorena edukacija osoba koje će sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo provoditi testiranja. Isto tako, razmatrani su i način izdavanja potvrda i potrebni kapaciteti za distribuciju testova.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.