Inženjer iz Hrvatske u Njemačkoj prodavao kalašnjikove policijskom doušniku

Ilustracija: Shutterstock

Inženjer strojarstva iz Hrvatske Krista M., u baru u Münchenu 2021. godine muškarcu kojeg nikad prije nije vidio, ponudio je Kalašnjikov AK 47, potpuno ispravnu jurišnu pušku sa streljivom. U Njemačkoj AK 47 potpada pod Zakon o ratnom oružju i njegovo posjedovanje je zabranjeno, piše Süddeutsche Zeitung.

Krista M. strancu je predložio da mu prvo isporuči dva AK 47 po cijeni od 2000 do 3000 eura po komadu. Ako posao bude išao glatko, on bi "u budućnosti mogao nabaviti i oružje u većim količinama", obećao je Krista M. strancu, kako stoji u optužnici državnog odvjetništva na Okružnom sudu u Münchenu.

No ono što 62-godišnji inženjer strojarstva nije znao jest da je stranac, kojeg je upoznao u baru u kvartu Schwanthalerhöhe, policijski doušnik.

Suđenje prekinuto dva puta, sad se nastavlja

Kada se Krista M. 26. listopada 2021. iz Hrvatske vratio u München, uhitila ga je policija na autobusnom kolodvoru u Arnulfstrasse. Od tada je u pritvoru. Postupak protiv njega, između ostalog i zbog ilegalnog uvoza oružja, pokrenut je već dva puta. Prvi je postupak obustavljen jer je M. prvo trebao biti psihijatrijski pregledan.

Drugi pokušaj u prosincu 2022. nije uspio jer je branitelj 62-godišnjaka bio bolestan. Odvjetnik se u međuvremenu oporavio. Jučer je odvjetnik Kai Wagler dao kratku izjavu u kojoj je priznao navode iz optužnice državnog odvjetništva.

Nakon što se dogovorio s neznancem iz bara, Krista M. je u München donio dvije umjesto tri automatske puške, vjerojatno iz Srbije ili Hrvatske. Na sastanku na Harrasu, pokazao je doušniku oružje. Puške su bile u torbi za sportsku opremu. Dogovorili su cijenu od 9000 eura i da će se što prije ponovno sastati kako bi dovršili posao.

Obećao AK 47, mitraljez i dva pištolja

Doušnik je tada od policije dobio traženih 9000 eura. Ali neposredno prije predaje oružja, "osoba od povjerenja" posjetila je prostitutku, izvijestio je jučer policajac na saslušanju. Ona mu je ukrala sav novac.

Dana 13. rujna 2021. "osoba od povjerenja" dobila je novih 9000 eura i ponovno se pristala sastati s Kristom M. Dogovor je sklopljen u rezidencijalnoj četvrti u Mittersendlingu. Prema optužnici, M. je najavio da će u budućnosti "moći isporučiti deset do dvadeset jurišnih pušaka".

Kada je 62-godišnjak nekoliko dana nakon 13. rujna ponovno kontaktirao svog kupca, izjavio je da "svakako želi odraditi još jedan posao". Ovog puta Krista M. je obećao AK 47, mitraljez i dva pištolja velikog kalibra.

Policijski doušnik i prikriveni policajac koji je također sudjelovao u prvoj transakciji prihvatili su ponudu. Prijevoz oružja preuzela su dvojica poznanika Kriste M., a 62-godišnjak im je rekao samo da njegov kombi utovare na prikolicu i odvezu u München na popravak.

Torba s oružjem i streljivom pronađena je u automobilu 62-godišnjaka, skrivena ispod voća i povrća. Kada su dvojica poznanika optuženih noću krajem listopada 2021. htjeli prijeći granicu kod Freilassinga, zaustavljeni su zbog zabrane vožnje nedjeljom koja je tada bila na snazi. Tek kada su policajci pretražili vozilo na prikolici, otkrili su torbu s oružjem.

Presuda na suđenju očekuje se sljedeći tjedan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.