Institut za rat objavio novu mapu, evo kako napreduje protuofenziva Ukrajine

Foto: ISW

INSTITUT za proučavanje rata (ISW) objavio je novu kartu bojišta u Ukrajini te se osvrnuo na napredak ukrajinskog protunapada u Hersonu, na jugu zemlje.

Objavili su da su ukrajinske snage 29. kolovoza počele napadati ruske pontonske trajekte preko rijeke Dnjepar, što je u skladu s početkom ukrajinske ofenzive.

Za razliku od napada na ključne mostove, to će vjerojatno imati kratkotrajni učinak, ali napad na trajekte ima smisla u kombinaciji s aktivnim operacijama na kopnu, navodi ISW.

Ukrajinske snage pogodile pontonski prijelaz na Dnjepru

Satelitske slike pokazuju da ruske snage nastavljaju koristiti trajekte za dnevni prijenos ograničene količine vojne opreme preko rijeke Dnjepar.

Ukrajinski vojni dužnosnici su potvrdili da su ukrajinske snage 29. kolovoza uništile ruski trajektni prijelaz u Lavovu, otprilike 16 km zapadno od Nove Kakovke, na desnoj obali Dnjepra. Ukrajinski i ruski izvori također su izvijestili da su ukrajinske snage pogodile pontonski prijelaz u blizini Antonivskog mosta.

"Ukrajinska protuofenziva je kohezivni proces za koji će trebati neko vrijeme da se ispravno izvede. Kremlj će vjerojatno iskoristiti nepostojanje trenutne pobjede nad Hersonom ili ukrajinsku operativnu šutnju o napretku ukrajinske protuofenzive kako bi krivo predstavio napore Ukrajinaca kao neuspješne", stoji u izvještaju ISW-a.

Ruske snage nastavljaju prilagođavati svoje položaje na jugu Ukrajine, što je vjerojatno odgovor na protunapad i moguća priprema za širenje ukrajinskog protunapada na istoku Ukrajine. Ukrajinska protuofenziva vjerojatno pokreće rusko preraspoređivanje i promjenu prioriteta na cijelom ratištu, navodi ISW.

Ukrajinski "migranti" u Rusiji

Ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno postavlja uvjete za prisilnu kulturnu asimilaciju raseljenih Ukrajinaca u Rusiji kako bi se izbrisao njihov ukrajinski kulturni identitet, piše ISW.

Igor Barinov, šef ruske Federalne agencije za etnička pitanja govorio je 29. kolovoza o stvaranju "centara za prilagodbu" za ukrajinske "migrante" koji žive u Rusiji.

Barinov je izjavio da uz Putinovo dopuštenje i podršku, Federalna agencija za etnička pitanja radi na programima u neodređenim regijama kako bi se osiguralo da "migranti" u Rusiji poznaju i poštuju ruske tradicije, običaje i zakone kako bi se spriječilo da "migranti" dožive društvenu izolaciju u Rusiji.

Barinov tvrdi da postoji rizik da etničke manjine u Rusiji formiraju enklave koje će pogoršati "etnički kriminal unutar Rusije", te da bi centri za prilagodbu bili učinkovit alat u održavanju stabilnosti migrantskih zajednica. navodi ISW.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.