Javio nam se Inspektorat oko slučaja "crva u hrani". Ovo su glavni zaključci

DRŽAVNI inspektorat obavio je u ponedjeljak posjet menzi Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu povodom slučaja navodnih crva u hrani, o čemu je u subotu, između ostalih, izvijestio i Index.

>>FOTO Šire se slike crva i dlaka u hrani. Studenti: To je menza u Zagrebu

Dakle, na redakcijski mail Indexa stiglo je više fotografija koje su, kako tvrde pošiljatelji, snimljene u menzi Studentskog doma Stjepan Radić u Zagrebu. Na njima se vidi nešto što izgleda kao crvi i vlasi kose u hrani.

"Nisu crvi, nego riža"

Kasnije je Studentski centar izvijestio da je izvanredni inspekcijski nadzor u restoranu utvrdio da u paniranom odresku nisu bili crvi, nego riža.

>>Šef SC-a: U ručku u zagrebačkoj menzi nisu bili crvi, nego riža. Ali ispričavamo se

"Prema izričitim tvrdnjama voditeljice kuhinje, kao i zaposlenika koji su obavljali pretpripremu i pripremu namirnice, nije riječ o crvima nego se radi o zrncima riže koji su dospjeli u smjesu za paniranje, te su nakon toga podvrgnuti prženju u fritezi", piše u priopćenju SC-a.

Kažu i kako je radi dokaza navedenih tvrdnji izvršeno probno paniranje s normalnim krušnim mrvicama i onima kojima je dodana riža. "Nakon prženja u fritezi vidljiv je identičan nalaz kao na fotografijama koje su prikazane na portalima jer je riža na površini poprimila ispucani izgled koji neodoljivo podsjeća na crve", naveli su u priopćenju.

Inspekcija bila u ponedjeljak

Ravnatelj SC-a Mirko Bošnjak jučer nam je rekao da je bila Državna inspekcija te da nisu imali prigovore.

>>Državni inspektorat posjetio studentsku menzu. Ravnatelj: Nisu imali prigovora

"Jučer je Državni inspektorat RH (DIRH) izvršio nadzor u restoranu SC-a Zagreb u SD Stjepan Radić i sačinili su zapisnike:

- zapisnik Državnog inspektorata RH (DIRH) Sanitarna inspekcija o provedenom inspekcijskom nadzoru u restoranu SC-a Zagreb u SD Stjepan Radić 07. 11. 2022.,

- zapisnik DIRH-a o provedenom inspekcijskom nadzoru u restoranu SC-a Zagreb u SD Stjepan Radić iz područja Zaštite na radu 07. 11. 2022.", napisao je on u odgovoru.

"Higijensko stanje je prihvatljivo"

Javili smo se Inspektoratu, evo što su nam oni odgovorili:

"Sanitarna inspekcija i inspekcija rada (za područje zaštite na radu) Državnog inspektorata su temeljem zaprimljenih prijava, a u svezi 'pojave crva' u gotovoj hrani (pohani odrezak) koja se uslužuje studentima, obavile ciljane inspekcijske nadzore poslovnog subjekta iz Vašega upita.

Sanitarna inspekcija utvrdila je da je zatečeno sanitarno-tehničko i higijensko stanje u trenutku nadzora prihvatljivo te da je zatečena hrana u prometu svojstvenog izgleda te urednog datuma.

Sljedivost hrane kao i sustav samokontrole su uspostavljeni. Skladištenje hrane je osigurano na propisan način. Kontrola zdravstvene ispravnosti hrane, mbo čistoće objekta i vode za ljudsku potrošnju se provodi u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar. Infestacija štetnicima tijekom nadzora nije utvrđena.

"Jedan električni kotao za pripremu lešo hrane nije ispravan"

Nadalje, u trenutku nadzora je utvrđeno da svi djelatnici nemaju valjane potvrde o provedbi zdravstvenog odgoja. Slijedom navedenog o istom će se donijeti rješenje u upravnom postupku temeljem članka 69. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, a za utvrđeni prekršaj primijenjena je mjera oportuniteta sukladno članku 73. Zakona o državnom inspektoratu dok će se prekršajni postupak pokrenuti u slučaju ako stranka ne postupi sukladno rješenju.

Inspekcija rada za područje zaštite na radu je u prostorijama za pripremu hrane obavila inspekcijski nadzor nad primjenom mjera propisanih Zakonom o zaštiti na radu. Nadzorom je utvrđeno da je jedan električni kotao za pripremu lešo hrane mehanički oštećen i neispravan za korištenje.

Druge nepravilnosti nisu utvrđene. Slijedom utvrđene nepravilnosti, temeljem članka 91. Zakona o zaštiti na radu, u zapisniku je doneseno usmeno rješenje kojim se zabranjuje korištenje predmetnog kotla dok se ne otkloni utvrđeni nedostatak", pišu iz Državnog inspektorata.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.