Inicijativa za proglašenjem neovisnosti poljuljala katalonsko gospodarstvo

Foto: Hina

POLITIČKA nesigurnost uzrokovana težnjom za neovisnošću potaknula je nekoliko velikih kompanija da premjeste pravno sjedište iz Katalonije u druge dijelove Španjolske, posredno utječući i na male tvrtke i na štedne račune građana te regije.

Mogućnost osamostaljenja Katalonije je već potaknula banke Sabadell i CaixaBank da presele pravno sjedište u druge dijelove Španjolske, podsjeća AFP.

Očekuje se Puigdemontov govor

Početkom tjedna pridružile su im se i tvrtka za razvoj nekretnina Colonial i operater sustava naplate cestarina Abertis, najavljujući selidbu sjedišta iz bogate regije na sjeveroistoku Španjolske.

Odluku su donijele neposredno uoči govora predsjednika te regije Carlesa Puigdemonta u katalonskom parlamentu, u kojem bi on prema nadanjima separatista mogao jednostrano objaviti neovisnost Katalonije, napominje francuska novinska agencija.

Puigdemont bi trebao održati govor u parlamentu danas u 18 sati.

Katalonija ima 7,5 milijuna stanovnika a površinom je gotovo izjednačena s Belgijom. Generira oko petine španjolskog bruto domaćeg proizvoda (BDP) i četvrtinu izvoza.

Sjedište je također 40 posto velikih kompanija, odnosno onih koje zapošljavaju više od 200 radnika, napominju stručnjaci.

U slučaju da proglasi neovisnost, katalonski BDP bio bi otprilike izjednačen s onim Portugala odnosno Finske.

Klijenti sele novac iz katalonskih banki u druge poslovnice

Kako navodi AFP, nesigurnost zbog budućnosti Katalonije počela je utjecati i na male tvrtke, što se počelo očitovati u slabijem interesu za kupnju imovine.


Klijenti katalonskih banaka počeli su strahovati za svoje štedne uloge nakon što su banke premjestile svoja pravna sjedišta.

Mnogi Španjolci još se sjećaju kako se Banco Popular našao na rubu stečaja da bi ga potom kupila konkurentska banka Santander. Tako su pojedini klijenti katalonskih banaka prebacili svoj novac drugamo, navodi profesor ekonomije s madridskog sveučilišta UNED Juan Fernando Robles.

"Neki klijenti su preselili svoj novac iz Katalonije u poslovnice iste banke izvan te regije a neki su prebacili svoje štedne uloge u druge banke", kaže Robles.

Predsjednik moćne regionalne lobističke organizacije Cercle d'Economia Juan Jose Brugera prilikom sastanka tijekom vikenda apelirao je na Puigdemonta da ne objavljuje neovisnost i da vodi računa o gospodarskim posljedicama, doznaje AFP od izvora iz te lobističke udruge.

Gospodarska insolventnost nakon proglašenja neovisnosti?

Najveće udruženje poslodavaca u Kataloniji Foment del Treball u ponedjeljak je u priopćenju upozorilo da bi proglašenje neovisnosti regiju moglo odvesti u 'gospodarsku insolventnost'.

Pojačavajući pritisak na Puigdemonta, iz kompanije Abertis objavili su u ponedjeljak da sele sjedište u Madrid "zbog pravne nesigurnosti koju generira politička situacija u Kataloniji".


Prema referentnom burzovnom indeksu Ibex 35 koji obuhvaća dionice španjolskih kompanija s najvećim prometom na burzi, samo još biofarmaceutska tvrtka Grifols ima sjedište u Kataloniji.

U slučaju odcjepljenja Katalonije, promjena sjedišta tvrtkama omogućava ostanak u eurozoni i plaćanje poreza španjolskoj državi a ne novonastaloj katalonskoj poreznoj upravi.

"Kompanije razmišljaju ovako: 'ako se iznenada nađemo na teritoriju koji nije u sastavu eurozone, pravna sigurnost nam više nije zajamčena, porezi će predstavljati problem, zato odlazimo'", tumači ekonomist francuske banke Natixis zadužen za južnu Europu Jesus Castillo.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.