INDEX DOZNAJE Prvi put je netko osuđen na zatvor zbog krađe novca za Noru Šitum

Foto: Davor Puklavec/Pixsell

DIREKTOR tvrtke Radio Psunj koja je vlasnik radija Nova Gradiška Željko Siladi i njegova supruga Đurđa Siladi, glavna urednica na tom radiju, osuđeni su jer su dio novca prikupljenog u humanitarnoj akciji za Noru potrošili za poslovanje te tvrtke. Leo Marasović, Hrvat koji živi u Kanadi, uključio se u prikupljanje pomoći za Noru Šitum te prikupio 5280 kanadskih dolara, u kunskoj protuvrijednosti 29.701,65 kuna, a taj su novac, prema presudi Općinskog suda u Slavonskom Brodu, supružnici Siladi upotrijebili za poslovanje Radija Psunj.


Željko Siladi u nepravomoćnoj presudi proglašen je krivim i dobio je kaznu zatvora u trajanju od osam mjeseci, odnosno 2 godine uvjetno, što znači da ako ne počini novo kazneno djelo u naredne dvije godine, ne mora u zatvor.

Njegova supruga Đurđa Siladi osuđena je pak na osam mjeseci zatvora. Ona nije dobila uvjetnu, nego će po pravomoćnosti presude morati u zatvor. Ovo joj nije prva presuda jer je već bila na uvjetnoj kazni zatvora zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva, utaje poreza i carine.

>>DOZNAJEMO Optužnica za utaju novca za Noru Šitum stoji godinu dana, DORH požuruje, sud ignorira

Predstavljala se kao glasnogovornica udruge Hrabro dijete

Ona je javnosti poznata po tome što se tijekom humanitarne akcije za Noru Šitum predstavljala kao glasnogovornica udruge Hrabro dijete koja je organizirala akciju prikupljanja pomoći za Noru.

U presudi Općinskog suda u Slavonskom Brodu koju je Index dobio od spomenutog suda stoji: "I.optuženi Željko Siladi, vlasnik trgovačkog društva Radio Psunj d.o.o. te II. optužena Đurđa Siladi, zaposlena u trgovačkom društvu Radio Psunj d.o.o., krivi su što su u razdoblju od 9. veljače  2013. godine do 19. studenog 2013. godine u Novoj Gradiški zajednički i prema prethodnom dogovoru I. optuženi Željko Siladi kao direktor Radio Psunj d.o.o. i II. optužena Đurđa Siladi kao glavna i odgovorna urednica Radio Psunj d.o.o., nakon što se  Radio Psunj d.o.o.  uključio u promidžbu humanitarne akcije "Nora fora -  Hrabro dijete strašni lav" koju je provodila Udruga Hrabro dijete iz Nove Gradiške za prikupljanje novca potrebitog za liječenje maloljetne Nore Šitum u inozemstvu, u nakani da pribave nepripadnu imovinsku korist tom trgovačkom društvu, II. optužena Đurđa Siladi putem e-maila kontaktirala je Lea Marasovića iz Kanade, koji je sredstva u iznosu od 5.280,00 CAD htio uplatiti za liječenje mlt. Nore Šitum, te zatražila od istoga da navedeni iznos umjesto na račun udruge Hrabro dijete, uplati na račun Radio Psunja d.o.o., te je isti dan 19. veljače 2013. godine navedeni iznos u kunskoj protuvrijednosti 29.701,65 kuna uplatio za primatelja i korisnika udruge Hrabro dijete na žiro-račun Radio Psunja d.o.o. i navedena sredstva uporabili za poslovanje navedenog trgovačkog društva, čime su pribavili imovinsku korist Radio Psunju d.o.o. u ukupnom iznosu 29.701,65 kuna.


Dakle, kao odgovorne osobe iskoristili su svoj položaj pa time drugoj osobi pribavili korist, čime su počinili kazneno djelo protiv službene dužnosti - zlouporaba položaja i ovlasti - opisano i kažnjivo po članku 291. stavak 1. KZ/11, pa se I. optuženi Željko Siladi temeljem članka 291. stavak 1. KZ/11 osuđuje na kaznu zatvora od osam mjeseci, pa mu se temeljem članka 56 KZ/11 izriče uvjetna osuda te kazna zatvora na koju je I. optuženi Željko Siladi osuđen neće biti izvršena ako u roku 2 /dvije/ godine ne počini novo kazneno djelo, dok se II. optužena Đurđa Siladi temeljem članka 291. stavak 1. KZ/11 osuđuje na kaznu zatvora od 8 mjeseci.

Temeljem članka 148. stavak 1. Zakona o kaznenom postupku, u svezi sa člankom 145. stavak 2. točka 6. ZKP/08 I. optuženi Željko Siladi i II. optužena Đurđa Siladi dužni su podmiriti trošak kaznenog postupka te im se nalaže da na to ime uplate iznos 500,00 kuna - svatko u korist Državnog proračuna Republike Hrvatske", stoji u presudi.

Dok je čekala presudu za kanadske dolare već je bila na uvjetnoj

Presuda nam je potvrdilo i Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu.

"U predmetu Općinskog državnog odvjetništva u Slavonskom Brodu dana 13. ožujka 2018. Općinski sud u Slavonskom Brodu donio je nepravomoćnu presudu protiv Ž.S. i Đ.S. zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. stavak 1. KZ/11 prema kojoj je I.okr. Ž.S. osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci, uvjetno na 2 godine, a II. okr. Đ.S. osuđena na kaznu zatvora u trajanju od 8 mjeseci. Po primitku pisanog otpravka presude, stranke imaju pravo žalbe", stoji u odgovoru Mirele Šmital, županijske državne odvjetnice.

U ranijem razgovoru s roditeljima Nore Šitum Index je doznao kako su Đurđu Siladi upoznali u isto vrijeme kad i Jasminku Kapetanović, tadašnju predsjednicu udruge Hrabro dijete koja je pokrenula humanitarnu akciju za Noru kako bi se prikupila sredstva za njeno liječenje u Americi.

Norini roditelji potvrdili su nam da se Đurđa Siladi tada predstavljala kao glasnogovornica udruge Hrabro dijete.

Podsjetimo, Index je i ranije pisao o slučaju Đurđe Siladi jer je optužnica protiv nje i njenog supruga godinama stajala u ladici. Đurđa Siladi je, dok je čekala ovu presudu, već bila na uvjetnoj jer je počinila kazneno djelo protiv gospodarstva, utaje poreza i carine, zbog čega je osuđena na osam mjeseci zatvora, odnosno uvjetno na dvije godine, a uvjetna kazna joj je istekla lani.

Tako smo prije više od dvije godine pisali da je protiv njih 25. 11. 2014. podignuta optužnica koja je potvrđena 19. 2. 2015. na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu.

DORH je slao požurnicu sudu, ali ništa od rasprave

"Do danas nije održana niti jedna rasprava na Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, a dana 1. 12. 2015. Općinsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je istome uputilo požurnicu", rekla je u veljači 2016. za Index Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica.

Budući da je Đurđa Siladi tada bila na uvjetnoj kazni zbog drugog kaznenog djela, poslali smo u to vrijeme upit Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zbog čega tijekom godine dana nije održana nijedna rasprava o tom slučaju, na što su nam odgovorili da imaju previše predmeta i da taj slučaj nije stigao na red.

"Povodom Vašeg zahtjeva obavještavamo Vas da suci rješavaju predmete redoslijedom njihova zaprimanja u rad, vodeći računa o predmetima koji su posebnim propisom utvrđeni kao hitni, a u konkretnom slučaju riječ je o predmetu zaprimljenom 2015. godine koji nije hitan", odgovorila nam je prije dvije godine Kristina Zetović Urbanovski, službenica za informiranje s Općinskog suda u Slavonskom Brodu.

Prema dokumentima koje Index posjeduje, Županijski sud u Slavonskom Brodu 24. veljače 2015. odbio je žalbu Đurđe Aleksić (danas Siladi) i Višnje Mikić kao neosnovanu i potvrdio presudu u slučaju u kojem su njih dvije proglašene krivima zbog počinjenja kaznenog djela protiv gospodarstva, utaje poreza i carine pa su osuđene na 8 mjeseci zatvora, s tim da im je izrečena uvjetna osuda te se kazna neće izvršiti ako u roku 2 godine ne počine novo kazneno djelo.

Ali Đurđa Siladi počinila je novo kazneno djelo jer je potrošila dio kanadskih dolara prikupljenih za Noru i ipak će ići u zatvor kad presuda postane pravomoćna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.