IMOVINSKE KARTICE Dalić i Stier milijunaši, on odsjekao prst pa od EP-a dobio odštetu i kupio vikendicu

Foto: FaH

OVIH DANA ministri i objavljuju svoje imovinske kartice. Dok smo za neke od njih već znali što posjeduju jer su već bili dužnosnici te su sada samo obnovili već predanu imovinsku karticu, drugi su to napravili po prvi put.

Među imovinskim karticama članova vlade u registru Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, jedna od težih je ona potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić.

Martina Dalić

Ona i njen muž vlasnici su stana u Zagrebu od 140 kvadratnih metara vrijednosti 2,3 milijuna kuna te kuće u Petrčanima od 240 kvadrata. Procijenjena vrijednost je 3,5 milijuna kuna. Vlasnici su i jedne garaže i dva građevinska zemljišta vrijednih približno 900 tisuća kuna, a uštedili su i 800 tisuća kuna.

Voze Nissan Juke iz 2012. godine, vrijedan 100.000 kuna, a ljubitelji su i umjetnina. Njihova kolekcija slika, kako navodi Dalić navodi u imovinskoj kartici, vrijedi 30 tisuća kuna.

U imovinskoj kartici Martine Dalić se nalaze i brojne nelogičnosti. Plaća bračnog druga treba pisati u godišnjem iznosu, a prema Martini Dalić, njen muž koji je jedna od čelnih osoba INA-e zarađuje 40.000 kuna godišnje, odnosno približno 3.500 kuna mjesečno. Vjerojatnije je da gospodin Dalić zarađuje 40.000 kuna mjesečno.

Ništa manje čudan podatak nije ni da, prema imovinskoj kartici, Martina Dalić plaća ratu kredita od 11.451,00 eura mjesečno. Prema našim kalkulacijama, rata će biti bliža 1.200 eura mjesečno, a kako je ministrica Dalić došla do ovog iznosa, nije poznato.

Martina Dalić godišnje zaradi i 100.000 kuna od predavanja, a ukupna vrijednost kredita koje otplaćuju supružnici Dalić je 250.000 eura, objavila je u svojoj imovinskoj kartici početkom ove godine Dalić.

 

Martina Dalić imovinska kartica 2016.pdf by Index.hr on Scribd


Davor Ivo Stier

Drugi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih i europskih poslova, Davor Ivo Stier, vlasnik je kuće od 275 kvadrata u Samoboru. Procijenjena vrijednost je približno milijun kuna, a uredio ju je kreditom na pola milijuna kuna koje će otplaćivati 17 godina.

Vlasnik je i vikendice u Crikvenici od 100 kvadrata koja vrijedi 800 tisuća kuna, a kao izvor financija navodi da je to kupio od plaće i "primitaka osiguranja Europskog Parlamenta zbog ozljede". Podsjetimo, Davor Stier je 2014. koseći travu pred svojom kućom u Samoboru odsjekao svoj nožni palac.

Vlasnik je automobila Hyundai Terracan od 30.000 kuna te Forda Galaxy od 90.000 kuna. U štednji čuva dodatnih 800.000 kuna.

Iako nezaposlena, njegova supruga preko autorskih ugovora godišnje zaradi otprilike 50.000 kuna.

Davor Ivo Stier Imovinska Kartica 2016 by Index.hr on Scribd



Od novih ministara, svoje imovinske kartice još uvijek nisu objavili Pavo Barišić, Nina Obuljen i Gabrijela Žalac. Ni ministri koji su ponovno izabrani, ili su iz Sabora prešli u Vladi pa samo trebaju nadopuniti svoju imovinsku karticu, nisu u velikom broju to napravili. Svima rok istječe 17. studenog, a ako ni do tada ne objave imovinske kartice, Povjerenstvo će ih kazniti.

 

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.