Imenovani novi hrvatski članovi Uprave Ine. Filipović: Stari su otišli bez otpremnina

Foto: Emica Elvedji,Boris Scitar,Davorin Visnjic/Pixsell

NADZORNI odbor Ine sastao se poslijepodne kako bi razriješio dosadašnje i imenovao nove članove Uprave. Tri mađarska i tri hrvatska člana Uprave Ine morala su otići zbog plinske afere u kojoj je kompanija oštećena za više od milijardu kuna. 

Sjednica Nadzornog odbora trajala je gotovo četiri sata, piše HRT. Nije bilo većih iznenađenja. Predsjednik Uprave Ine bit će Péter Ratatics, a druga dva člana predložena od strane MOL-a su Krisztian Pulay i Berislav Gašo.

Prihvaćena tri nova člana Uprave

Također, prihvaćena su tri nova člana Uprave koje je predložila hrvatska vlada. To su Miroslav Skalicki, Hrvoje Šimović i Marin Zovko.

"Prema neslužbenim informacijama, na sjednici nije bilo previše disonantnih tonova. Ono što je proteklih dana bilo u fokusu - pitanje otpremnina za dosadašnje hrvatske članove Uprave koji su odbijali otići s funkcije jer su smatrali da nisu odgovorni za novonastalu situaciju - prema prijedlogu NO-a Ine oni će trebati uz sam odlazak iz Uprave otići i bez otpremnina", rekao je Mladen Sirovica u Dnevniku HRT-a.

"Neizvjesna promjena modela upravljanja"

"Što čeka Inu u narednom periodu, teško je prognozirati. Činjenica je da postoje neriješeni vlasnički odnosi, da su stalna trvenja između vlade i MOL-a da ova situacija s plinskom aferom sigurno nije doprinijela tom smirivanju. Vlada je najavila da će tražiti promjenu modela upravljanja Inom, no to će biti jedan dugotrajan proces s neizvjesnim završetkom", dodao je Sirovica.

"Kad se donese odluka o vanjskom revizoru, nastavit će se procesi i razgovori s mađarskom stranom koji moraju dovesti do promjene načina upravljanja. Ovo kako je bilo sada, ne može ostati ovako. U konačnici, Ina je naša kompanija, ona je tu u Hrvatskoj, važna nam je u energetskoj krizi i nije normalno da se odluke donose tako, a kamoli da se ide za počinjenjem kaznenih djela", rekao je danas premijer Andrej Plenković.

Filipović: Svi su otišli bez otpremnina

Na pitanje o prevari teškoj milijardu kuna u Ini, ministar gospodarstva Davor Filipović rekao je da je Uprava Ine kolektivno tijelo koje čine mađarski i hrvatski članovi, a vezano uz aferu u Ini ističe da je cijela Uprava zakazala u vođenju poslovanja. 

"Svi su otišli, a danas su smijenjeni hrvatski članovi, bez otpremnina. Od novih članova očekuje se da predano rade na promjeni modela korporativnog upravljanja kako se ovakve stvari više ne bi ponovile", rekao je.

Naveo je da je mađarska strana shvatila poruke vlade RH.

"Kada se dogodio ovaj skandal, tražili smo da svi članovi Uprave odu, Ini smo naložili da poveća proizvodnju plina 10%, "oduzeli" smo Ini sav hrvatski plin, morat će ga prodati HEP-u po najnižoj mogućoj cijeni koju je odredila HERA, a onda će ga HEP dalje distribuirati."

Na pitanje zašto to do sada nije bilo tako, rekao je da može govoriti o periodu kada je on ministar te da je ovo sada veliki pomak u odnosu na MOL grupu. 

"Ovakve se stvari više ne smiju dogoditi. Promjena modela ići će na promjenu Zakona o trgovačkim društvima, jer nije normalno da 4. razina direktora donosi odluke koje mogu imati ovako katastrofalne posljedice. Uprava treba donositi odluke i slati to Nadzornom odboru, kao i u svim drugim tvrtkama u RH", rekao je Filipović.

Skalicki 20 godina radio za Shell

Miroslav Skalicki na poziciju člana Uprave Ine dolazi kao privatni poduzetnik. Miroslav Skalicki je iskusni menadžer i poduzetnik s 35 godina radnog iskustva u raznim tvrtkama iz energetskog sektora. Gotovo 20 godina (1991.-2008.) radio je za Shell, jednu od vodećih multinacionalnih kompanija iz sektora nafte i plina. Kao generalni direktor Shella Hrvatska doveo je kompaniju među 100 najboljih tvrtki po profitabilnosti i pokrenuo nekoliko proizvodnih projekata na lokalnoj razini. Zadnjih 14 godina djeluje kao poduzetnik u vlastitoj kompaniji zastupajući multinacionalne kompanije iz energetskog sektora te kao poslovni savjetnik.

Šimović je profesor na Ekonomskom fakultetu

Dr. sc. Hrvoje Šimović na poziciju člana Uprave Ine dolazi s pozicije redovitog profesora na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na kojem radi od 2003. godine. Prije toga radio je u Croatia banci d.d.

Uz akademsku karijeru, Šimović ima iskustvo u raznim konzultantskim poslovima u području fiskalne održivosti javnog sektora, procjene fiskalnih učinaka reformi i javnih politika, poreznog savjetovanja i strateškog planiranja u javnom sektoru.

Radio je kao konzultant za niz strukovnih organizacija, za privatni sektor, kao i za međunarodne institucije i konzultantske tvrtke te za javni sektor i javna poduzeća. Bio je savjetnik i član brojnih radnih skupina vlade, Ministarstva financija i Ministarstva zdravstva.

Zovko dolazi iz Uprave Plinacra

Marin Zovko na poziciju člana Uprave Ine dolazi s pozicije člana Uprave Plinacra. Karijeru je započeo 2003. u Croscu, a iste godine prelazi u tvrtku Plinacro u Službu financija. Rukovoditelj Poslovne jedinice financiranja, planiranja i analize postaje 2006. godine, a 2008. godine rukovoditelj Službe financija.

Od 2009. do 2013. godine bio je direktor Sektora poslovnih funkcija. 2013. imenovan je na mjesto predsjednika Uprave Plinacra. Po isteku mandata 2017. godine prelazi na radno mjesto eksperta i pomoćnika predsjednika Uprave.

U svibnju 2018. godine imenovan je članom Uprave Plinacra nadležnim za koordiniranje aktivnosti iz područja strateškog razvoja i investicija, financija i računovodstva, regulatornih pitanja te prodaje transportnih kapaciteta. Marin Zovko diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje je završio i poslijediplomski studij Poslovno upravljanje. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.