Imaju iskustva: Žabčić i Vuković izvukli se zastarom optužbe za šverc 3.810 HS pištolja!

MARKO VUKOVIĆ i Ivan Žabčić, danas uhićeni suvlasnici IM Metala, već su izvojevali jednu pobjedu u borbi s hrvatskim pravosuđem. Uskok ih je 2002. godine optužio za šverc oružja, u pitanju je bilo čak 3.810 pištolja HS-95 i HS-2000. Izvukli su se, kao i mnogi, zastarom!

Dok se optuženi oporavio nastupila zastara

Čak tri godine je bilo potrebno karlovačkom sudu da riješi prigovor na optužnicu, a onda se suđenje oteglo zbog bolesti trećeoptuženog, trgovca oružjem Ante Jerčića. Dok se Jerčić oporavio i osposobio za sudnicu, 2009. godine nastupila je zastara za Vukovića i Žabčića.

Postupak je i dalje aktivan protiv Jerčića, no zbog zastare nikada se neće doznati jesu li mu u švercu pomagali i danas uhićeni čelnici IM Metala. Uskok ih je, inače, teretio da su krivotvorili carinske deklaracije znajući da će pištolji završiti na crnom tržištu. 

Zastara je nastupila i protiv četvrtookrivljenog, carinika iz Metkovića Pere Antunovića, optuženog za pomaganje pri švercu oružja.

Sa HS-om ubijeni nizozemski redatelj i ruska zastupnica

Sramota je tim veća jer su HS pištolji korišteni u ubojstvima diljem svijeta. Primjerice, tako je pištoljem HS-2000 2004. godine ubijen nizozemski redatelj Theo Van Gogh. Ustrijelio ga je 26-godišnji marokanski ekstremist zbog kritike tretmana žena u islamskom svijetu. Sa HS pištoljem ubijena je i zastupnica ruske Dume.   

Da stvar bude gora, švercano oružje iz IM Metala nije imalo ni serijske brojeve.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.