Idejnom začetniku napada 11. rujna CIA poručila: Napadneš li opet SAD, pobit ćemo ti djecu

CIA-INI istražitelji su zaprijetili Khalidu Sheikhu Mohammedu, idejnom pokretaču napada na Ameriku 11. rujna, da će mu djeca biti ubijena ukoliko se napadi na SAD ponove. Američko ministarstvo pravosuđa je objavilo neklasificirani dokument iz kojeg se iščitava ponašanje jednog CIA-inog istražitelja prema uhićenom teroristu koji je proglašen glavnim idejnim vođom napada na američke ciljeve u rujnu 2001. godine. Istovremeno, drugi istražitelj je jednome uhićeniku prijetio da će mu majka biti silovana pred njim ako Amerika bude ponovo ugrožena. Taj istražitelj je kasnije opovrgao sve navode iz izvješća.

Nakon objavljenog izvješća, američki predsjednik Barack Obama je najavio osnivanje elitnog tima za ispitivanje ključnih zatvorenika osumnjičenih za terorizam, prenosi Telegraph.

Izvještaj o zlostavljanjima postoji još od 2004. godine, ali javnosti nikada nije objašnjeno zašto u vrijeme bivšeg predsjednika Georga Busha nisu podizane optužnice za slučajeve na koje je sama CIA skretala pozornost. I sad je imenovan specijalni istražitelj, a svatko tko je je odgovoran mogao bi se naći na optuženičkoj klupi zbog kršenja američkog zakona o zabrani torture.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.