I Kolinda napokon komentirala fašistički ispad o talijanskoj Istri i Dalmaciji

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PREDSJEDNICA Kolinda Grabar-Kitarović osudila je izjave predsjednika Europskog parlamenta Antonija Tajanija u kojima je slavio talijansku Istru i Dalmaciju.

"Povijesni revizionizam i iredentizam apsolutno su neprihvatljivi. Temelji Europske unije i njenih institucija ne počivaju na takvim vrijednostima. Odlučno odbacujem i osuđujem pokušaje mijenjanja povijesti i posezanje za hrvatskim teritorijem. O tome ću izvijestiti talijanske i EU institucije", kaže predsjednica u priopćenju.

Podsjetimo, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani govorio je u Basovizzi na ceremoniji obilježavanja Dana sjećanja. Video pogledajte dolje: 

Govor je završio riječima: "Živio Trst, živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija! Živjeli prognani i živjele vrijednosti naše domovine!"

Ranije je izjave komentirao Andrej Plenković, premijer i čelni čovjek HDZ-a. HDZ je sestrinska stranka s Tajanijevom strankom Forza Italia, a obje su članice Europske pučke stranke.

>> Plenković napokon reagirao na fašističku izjavu šefa Europskog parlamenta

Plenković je popodne novinarima kazao da ga je ova izjava iznenadila. On je najoštrije osudio tu izjavu, naglasivši kako ona "ima natruhe teritorijalnih pretenzija i revizionizma" te kako joj se najoštrije protive i vlada i HDZ koji je dio političke grupacije Europskih pučana, kao što je i Forza Italia, stranka bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija u kojoj je Tajani jedna od ključnih figura. 

"Danas sam razgovarao s Tajanijem. Kazao sam mu da smo bili izrazito nezadovoljni takvom izjavom koja je neprimjerena te smo zatražili pojašnjenje", rekao je hrvatski premijer i dodao kako očekuje da će predsjednik EP-a tijekom dana dati priopćenje o ovoj temi. 

"Hrvatska vlada i HDZ će se uvijek snažno protiviti bilo kakvim izjavama koje bi mogle imati bilo teritorijalne, bilo revizionističke pretenzije", kazao je.

POGLEDAJTE VIŠE 

Tajani: Glasao bi za HDZ

 

Kako je Italija uopće došla do teritorija Istre i Dalmacije? 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.