UHLJEBISTAN

HTZ zbog šale tužio Britanca koji godinama besplatno promovira hrvatski turizam

Foto: Index/Paul Bradbury/Privatna arhiva

HRVATSKA turistička zajednica podigla je dvije tužbe protiv britanskog blogera Paula Bradburyja te od njega traži odštetu od ukupno 100 tisuća kuna.

Bradbury, koji od 2003. godine živi u Hrvatskoj, pokretač je portala Total Croatia News i jedan od najboljih poznavatelja stanja u hrvatskom turizmu. Već godinama na svom portalu neumorno promovira hrvatske ljepote i turizam u inozemstvu. 

Uz promociju hrvatskih ljepota, Bradbury nerijetko kritizira rad HTZ-a, pa tako ljude koji bi trebali promovirati hrvatski turizam u svijetu naziva "Kraljevima slučajnog turizma", a u velikom intervjuu za Index 2019. godine Bradbury je ustvrdio da bi u Hrvatsku došlo isto toliko turista koliko inače dolazi i da se HTZ sutra ukine.

> Britanac koji živi u Hrvatskoj: Da sutra ukinete HTZ, ne bi došlo manje turista

Tužba zbog izjava koje je dao Indexu

Prva tužba odnosi se na izjave koje je Bradbury dao Indexu u članku pod naslovom "Fijasko: Hvalimo se da smo korona-free zona, a strani turisti o tome nemaju pojma".

Bradbury je, podsjetimo, u Indexovom članku objavljenom lani kritizirao HTZ zbog loše komunikacije prema stranim turistima koji žele doći u Hrvatsku. Konkretno, rekao je da je HTZ morao reagirati na netočne informacije koje su se pojavile u nekolicini stranih medija o nemogućnosti ulaska stranaca u Hrvatsku.

"Jedan od poslova HTZ-a bi trebao biti da prate europske medije i potom poprave krive informacije jer je, osim u irskim, kriva informacija bila objavljena i u belgijskim medijima da njihovi državljani ne mogu ući u Hrvatsku", rekao je Bradbury lani za Index.

 

U istom članku Bradbury je kritizirao HTZ i zbog izostanka promocije Hrvatske u Srbiji, BiH i Švicarskoj. 

"Ne znam zašto ne targetiraju Švicarce, koji su dobrostojeći gosti i još smo im mi autodestinacija, ili zašto se kampanja ne provodi u susjednim zemljama kao što su Srbija i BiH, a posebno sad kad nećemo dobiti Amerikance", rekao je tada Bradbury za Index.

HTZ u tužbi koju je Bradbury objavio na svom portalu navodi da se radilo o klevetama i neistinama. 

Druga tužba zbog satiričnog mema

No, jedna tužba protiv Bradburyja nije bila dovoljna HTZ-u pa ga je tužio i zbog satiričnog mema koji je objavio na Facebooku.

Naime, Bradbury se poigrao HTZ-ovim sloganom "Croatia, full of life", pri čemu je riječ "life" zamijenio riječju "uhljebs", pa je tako nastao mem koji možete vidjeti na naslovnoj slici.

Zanimljivo je da se u Bradburyjevom memu nigdje ne spominje HTZ, ali to nije spriječilo Hrvatsku turističku zajednicu da podigne još jednu tužbu protiv njega i traži odštetu od 50.000 kuna.

"To je bila satira, koju sam objavio bez komentara. Ako se ljudi prepoznaju u memu, to nije moja greška", rekao je Bradbury danas za Index.

Odvjetnica Vanja Jurić: Žele izvršiti pritisak na Bradburyja 

"Jedino objašnjenje za činjenicu da HTZ nije tužio ni Index ni drugog sugovornika u istom članku, koji je bio jednako kritičan, vidim u namjeri da se Paulu Bradburyju pošalje poruka. Posebno je indikativno da HTZ nije podnio Indexu čak niti zahtjev za objavu ispravka, što je, i pravno i životno, reakcija nekoga o kome je objavljena neka netočna informacija. Doista sve okolnosti upućuju da je svrha ovih postupaka izvršiti financijski pritisak na Paula i utjecati na njega da ubuduće ne kritizira rad HTZ-a", rekla je Indexu Vanja Jurić, odvjetnica Paula Bradburyja. Pitali smo ju i kako komentira tužbu HTZ-a zbog satiričnog memea. 

"U odnosu na tužbu radi naslovne fotografije na Facebooku, neozbiljno je da jedna organizacija koja je u sustavu države, jedno tijelo javne vlasti, pokreće sudski postupak radi satiriziranja bilo kojeg i bilo kakvog slogana. To se naprosto protivi civilizacijskim i demokratskim dostignućima i mislila sam da smo, kao društvo, te lekcije savladali. Nadam se će shvatiti da su pogriješili", rekla je Jurić za Index.

*Index koristi third party aplikacije za realizaciju anketa, kako bi smanjili mogućnost manipulacije anketom od strane korisnika, ali i potpuno odagnali mogućnost Indexovih manipulacija rezultatima. Svejedno, online ankete ne mogu se smatrati znanstveno utemeljenima, niti vjerodostojno predstavljaju većinu hrvatske populacije. Index, naime, relativno rijetko posjećuju potpuni idioti, koji pak u ukupnoj hrvatskoj populaciji imaju značajan udio.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.