HTV opet prikazao dokumentarni film u kojem se izjednačavaju ustaše i Hrvati

Foto: Screenshot HRT

HTV je u ponedjeljak u prime timeu na prvom programu ponovno emitirao revizionistički dokumentarni film “Magnum Crimen 1945.” u kojemu se ustaše naziva ustaškom vojskom, relativizira zločinački karakter NDH te se Titove partizane pokušava pretvoriti u zločince. Autorica ovog dokumentarnog filma je Nada Prkačin koja je svojedobno dobila otkaz na HTV-u zbog neovlaštenog korištenja arhivskih snimki, a nastao je u produkciji katoličkog Laudato TV-a. 

Nije jasno zašto je HTV i ove godine, kao i prošle, emitirao ovaj dokumentarni film koji je upitne umjetničke i historiografske kvalitete te smo HTV-u poslali i upit oko toga, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

“Magnum Crimen 1945.” je uradak čiji se naslov referira na diskreditiranu knjigu akademika Viktora Novaka “Magnum Crimen” u kojoj se tvrdilo da je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća Srba. Time autorica Prkačin (ne)svjesno otkriva da je i njezin film prvenstveno propagandno usmjeren na demonizaciju partizana, kao što je Novak sudjelovao u demonizaciji Hrvata. 

Ustaški vojnici predstavljeni samo kao "svjedoci"

Već na samom početku u tekstu ustaše se naziva “hrvatskom vojskom”, a u sljedećih sat vremena slijedi i niz drugih manipulativnih momenata. Primjerice, u filmu je stanoviti Božo Bubalo predstavljen kao “svjedok”, a očito je iz onoga što govori da je bio ustaški vojnik, kao i još jedan “svjedok” Ljubo Medvidović. On čak iznosi vojni plan da se ustaška vojska trebala povući u Italiju, da bi onda “preko Dalmacije očistila Hrvatsku od komunizma”.

Dakle, činjenica da su ta dvojica bili dio vojnih snaga NDH se posve ignorira i namjerno kamuflira, što ima smisla kao da u nekom njemačkom dokumentarcu pustite svjedočanstva SS-ovaca o, primjerice, padu Berlina, ali da ne navedete da su bili SS-ovci, nego samo svjedoci događaja. 

Povjesničar Josip Jurčević je glavni sugovornik u cijelom dokumentarcu, njemu se autorica stalno vraća, a Jurčević ne iznevjerava u nizanju bisera te čak i fantazira o ustaškoj liniji obrane od Virovitice do Karlovca koja se nije realizirala zbog loših odluka Ante Pavelića.

Po ovom dokumentarcu ispada da su glavni negativci Drugog svjetskog rata Britanci i Titovi partizani

O zločinačkom karakteru NDH nema ni riječi, o strašnim zločinima ustaša također, a izbjegava se i moralno i politički odrediti da su ustaše i Pavelić bili saveznici Adolfa Hitlera i nacističke Njemačke. Nasuprot tome, za ratne zločine se optužuje i Britance, koji su ustaše pobjegle u Austriju vratili partizanima. Nakon gledanja “Magnum Crimena 1945.” netko neupućen u Drugi svjetski rat komotno može zaključiti da su glavni negativci u svemu tome bili Velika Britanija i Titovi partizani, dok su ustaše nevine žrtve tih zlikovaca.

Naravno, jedan od sugovornika je i Roman Leljak, osuđeni prevarant iz Slovenije koji se proteklih godina na desno-klerikalnoj sceni u Hrvatskoj afirmirao kao “istraživač komunističkih zločina”. Leljakove knjige i filmovi očito funkcioniraju kao propaganda čiji je cilj uljepšati NDH i ustaški režim, uključujući i knjigu “Mit o Jasenovcu” koja negira zločinački karakter ovog ustaškog logora smrti. U doxu se pojavljuje i u Njemačkoj osuđeni ubojica Bože Vukušić, tajnik Počasnog bleiburškog voda.

Ništa loše o ustaštvu

“Nismo mi bili ni nacisti ni fašisti. U NDH nikada nije osnovana ni jedna fašistička stranka. Ali prilika da se dobije hrvatska država bila je takva da su to Hrvati, preko svog ustaškog pokreta, odmah sproveli”, govori jedan od sugovornika u filmu, Danijel Crljen, koji je bio jedan od ustaških pregovarača u Bleiburgu.

Odmah nakon toga slijedi izjava doktora povijesti iz Zadra Zlatka Begonje koji kaže da je “provala komunizma na hrvatski prostor ostavila negativnog traga”. Izgleda da negativni trag ustaštva nitko od sugovornika ne vidi.

Jedan od sugovornika, “svjedok” Ljubo Medvidović, navodi kako je od malih nogu učen da bude katolik i da mu je zato bio odbojan “neznabožni” komunizam te tako nehotice demonstrira usku povezanost ustaštva i hrvatske verzije katoličanstva, tj. klerofašizam. Cijeli je dokumentarac postavljen tako da se ustaše i hrvatski narod s jedne strane želi izjednačiti, kao da i partizani nisu bili Hrvati, a s druge se lamentira nad time što se zločine ustaša želi pripisati svim Hrvatima.

Hasanbegović govori o "takozvanoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu"

U dokumentarac su uključene i izjave biskupa Želimira Puljića i Vlade Košića, a vide se i isječci iz govora Zlatka Hasanbegovića na Bleiburgu koji govori o “takozvanoj pobjedi u Drugom svjetskom ratu”. Tu je i Bruna Esih koja ističe važnu ulogu katoličkog svećenika Vilima Cecelje u pokretanju anualnog okupljanja na Bleiburgu, no ne spominje da je Cecelja u ustaškom tisku opisivan kao “svećenik-ustaša”.

“Magnum Crimen 1945.” je poprilično shizofren film - s jedne strane se kamuflira da su većina sugovornika ustaše ili apologeti ustaštva, a s druge se kroz poistovjećivanje Hrvata s ustaškim režimom isti želi rehabilitirati. Skandalozno je da je HTV kao javna televizija odlučio još jednom emitirati ovaj revizionistički dokumentarni uradak. Teško je zamisliti da bi BBC ili ARD u svojem programu ikada prikazali nešto ovako manipulativno i filofašističko.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.