Hrvatsku državljanku SAD izručile BiH, osumnjičena je za mučenje Srba u Derventi

Foto:

HRVATSKA državljanka Azra Bašić sletjela je danas iz SAD-a u Sarajevo. Kako su izvijestili iz BiH Tužiteljstva, Bašić Azra, rođena 1959. godine u Rijeci, Hrvatska izručena je danas BiH. 

Osumnjičena Azra Bašić, pod istragom je Posebnog odjela za ratne zločine i osumnjičena je za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti na području Dervente, počinjene 1992. godine.

Bašić se tereti da je u periodu od travnja 1992. godine, pa do lipnja 1992. godine, na području općine Derventa, osobno počinila ubojstvo jednog civila i sudjelovala u namjernom nanošenju snažnog tjelesnog i duševnog bola i patnje, kao i mučenju većeg broja civila srpske nacionalnosti koji su bili zatočeni u Domu JNA u Derventi.

"Navedena osumnjičena je nakon rata napustila BiH i emigrirala u Kentucky, SAD, nakon čega je zajedničkim radom pravosuđa BiH i vlasti Sjedinjenih Država, locirana, lišena slobode i procesuirana zbog imigracijske prevare, odnosno davanja netačnih podataka američkim vlastima o sudjelovanju u ratu u BiH.


S obzirom da je na temelju zahtjeva pravosuđa BiH za njom raspisana tjeralica, vlasti SAD provele su postupak njene ekstradicije i izručenja pravosuđu Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH zahvaljuje se vlastima SAD na pomoći u lociranju, izručenju i procesuiranju navedene osumnjičene.

Tužiteljstvo BiH sa partnerskim agencijama i institucijama diljem svijeta intenzivno radi na pronalasku, izručenju u BiH i procesuiranju osumnjičenih za ratne zločine, koji se od pravde pokušavaju sakriti u inozemstvu i taj proces ćemo nastaviti sa ciljem borbe da ratni zločini ne ostanu nekažnjeni.", priopćili su iz BiH Tužiteljstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.