Hrvatski Srbi podijeljeni po pitanju EU: Sve će poskupjeti, ali ćemo bar imati sigurnost

"HRVATSKI Srbi, koji su prije 20 godina išli u rat kako bi spriječili nezavisnost Hrvatske, vjerojatno će na referendumu podržati ulazak u EU, s nadom da će im to donijeti bolju zaštitu prava i položaj u zemlji", procjenjuje AFP.

Njihova novinarka posjetila je većinski srpska područja, te je na temelju razgovora sa stanovnicima grada Dvora zaključila kako oni ulazak u EU vide uglavnom kao priliku, a ne kao prijetnju.

Bruxelles za Srbe u Hrvatskoj podrazumijeva dodatne garancije

"Bruxelles predstavlja dodatni centar vlasti gdje hrvatski Srbi mogu tražiti priznavanje svojih prava. To će nam pružiti neke nove garancije i osjećaj sigurnosti", kazao je za AFP gradonačelnik Dvora Nikola Arbutina. Gradonačelnik je procijenio kako je sam šestogodišnji pristupni proces u velikoj mjeri "doprinio zaštiti Srba u Hrvatskoj, njihovom položaju ali i samoj percepciji srpske manjine" od strane države.

Dvor, kao uostalom i većina drugih mjesta u Baniji, još nosi ožiljke rata. Danas on nalikuje na grad duhova, gdje je svaka druga kuća napuštena ili razrušena. Nakon rata su u gradu na Uni ostali uglavnom starci, a malobrojni mladi koji još uvijek u Dvoru traže šansu za kakav takav život uglavnom su nezaposleni.

"Sumnjam da nam EU može išta dobro donijeti"


Upravo su oni najveći euroskeptici među srpskom manjinom. "Vjerojatno ću zaokružiti 'ne' jer sumnjam da nam EU može išta dobro donijeti. Samo će cijene dodatno rasti", kazao je novinarki AFP-a 24-godišnji Ljuban, koji zbog nemogućnosti da nađe posao dane krati u kafiću.  S druge strane, konobar Alen nešto je optimističniji. Manje zbog prosperiteta Hrvatske, a više zbog osobnih šansi. "Bit će lakše otići u inozemstvo i pronaći posao. Ovdje je situacija vrlo teška za nas mlade", kazao je.

"Ja od EU mogu samo profitirati. Imat ću veće tržište i granice me neće ograničavati. Kada uđemo i EU, bit će bolje i za Hrvate i za Srbe", kazao je 55-godišnji Rade. koji u obližnjem selu Trgovi ima farmu svinja.

Rješavanje problema srpske manjine ne smije se zaustaviti ulaskom u EU

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac smatra kako su hrvatske institucije europsku zrelost pokazale upravo na pitanju rješavanja statusa srpske manjine. "Vrlo je važno da se ovaj proces ne zaustavi jednom kad Hrvatska uđe u EU. Uloga Hrvatske ne smije se svesti na europsku izvidnicu na Balkanu, već ona mora postati pokretačka snaga koja će europske vrijednosti širiti po cijeloj bivšoj Jugoslaviji ", naglasio je Pupovac za AFP.

Iz svega se može zaključiti kako će u institucionalnom smislu eventualni ulazak Hrvatske u EU hrvatskim Srbima uistinu donijeti dodatnu sigurnost i kanal za osiguranje pripadajućih prava, ali će van toga, kao uostalom i svi ostali građani Hrvatske, biti suočeni s velikom neizvjesnošću koju donosi ulazak u Europsku uniju.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.