Hrvatski i BiH državljanin Marko Boškić optužen za smaknuća u Srebrenici

PROTIV državljanina Hrvatske i BiH Marka Boškića danas je Tužiteljstvo BiH podiglo optužnicu za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Boškić je 1964. godine rođen u Tuzli, a uhićen je 28. travnja ove godine u Sarajevu, nakon što je izručen iz SAD-a. Od uhićenja se nalazi u pritvoru, pišu BiH mediji. Njega se tereti da je od 10. srpnja do 1. studenog 1995. godine kao pripadnik 10. diverzantskog odreda Glavnog stožera Vojske Republike Srpske sudjelovao u progonu civilnog bošnjačkog stanovništva na političkoj, etničkoj, kulturnoj i vjerskoj osnovi.

Samo dva muškaraca preživjela smaknuća

To je bilo vrijeme kada je Vojska RS ubijala muškarce koje je pokupila u zaštićenoj zoni UN-a Srebrenica. Boškića se optužuje da je 16. srpnja 1995. godine od 10 do 15 sati pucao iz automatske puške u zarobljene muškarce iz Srebrenice. Navodi se kako je u općini Zvornik pucao po naredbi  Dragomira Pećanca i Milorada Pelemiša, a uz njega je ubijalo još sedam pripadnika istog odreda.

Svi zarobljeni su bili smješteni u osnovnoj školi u Pilici od kuda su autobusima dovezeni do mjesta pogubljenja. Samo su dva zarobljenika preživjela ova smaknuća. Optužnica je predana na Sud BiH koji je još treba potvrditi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.