Hrvatski geofizičar rekao kako možemo ublažiti proces globalnog zatopljenja

Screenshot: HRT

EUROPOM haraju toplinski valovi, a Svjetska meteorološka organizacija upozorava da bi ovakvi naleti visokih temperatura u budućnosti mogli biti sve češći. Akademik Mirko Orlić, geofizičar s PMF-a, u Dnevniku HTV-a govorio je o glavnim posljedicama globalnog zatopljenja i objasnio kako se ova situacija može ublažiti.

"Jako globalno zatopljenje je u području pola, nešto manje je u području ekvatora te se zbog toga razlike između pola i ekvatora smanjuju, a to onda opet znači da se tzv. mlazna struja usporava. Postoje neki valovi na toj mlaznoj struji koji se onda isto usporavaju i rastu", kazao je Orlić i dodao da dolazi do ekstrema tamo gdje su bregovi valova jer su ondje visoke temperature.

Orlić je kazao da su za ovu situaciju, odnosno globalno zagrijavanje, odgovorni ljudi. Objasnio je da je globalno zagrijavanje oko 1°C krenulo od 19. stoljeća, a bez ljudskog djelovanja ga ne bi ni bilo te da se najvećim dijelom radi o ljudskom efektu, piše HRT.

Kako ublažiti globalno zatopljenje?

Istaknuo je da je već poznato kako se ovaj problem može ublažiti - treba smanjiti emisiju stakleničkih plinova i maknuti stakleničke plinove iz atmosfere.

"Kada je riječ o smanjenju emisije stakleničkih plinova, postoje dva pristupa, a to je smanjenje fosilnih goriva te korištenje obnovljivih izvora energije. Energetska tranzicija će biti vrlo bitna i ne može se dogoditi preko noći, odnosno ne može se brzo prijeći na obnovljive izvore", rekao je Orlić.

"Ideja je da se u prijelaznom periodu manje koristi ugljen, a više plin. Zbog rata u Ukrajini su se neke termoelektrane na ugljen opet aktivirale i to je loša vijest. Sada u političkom životu svjedočimo tome da su fosilna goriva sredstvo ucjene" dodao je.

"Toplinski valovi direktno utječu na zdravlje ljudi. Također, kombinacija toplinskih valova sa sušom dovodi do požara. Tu su i poplave u riječnim tokovima. Podiže se i razina mora, dolazi do poplava pa sve to opet utječe na poljoprivredu, infrastrukturu, proizvodnju, pa onda ultimativno dovodi i do migracija i drugih neželjenih posljedica", naveo je Orlić ključne posljedice klimatskih promjena.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.