Hrvatska stravičnu željezničku nesreću u ponedjeljak obilježava danom žalosti

MEĐU šest žrtava koje su poginule u jučerašnjoj stravičnoj željezničkoj nesreći u Rudinama, tri su muškarca i tri žene. Riječ je o 18-godišnjoj Petri Radić, 21-godišnjem Domagoju Alviru, Krešimiru Trajbaru, 70-godišnjoj Mirni Rogan, 54-godišnjem Emilu Gaju Andriću koji ima hrvatsko i španjolsko državljanstvo te Francuskinji hrvatskog podrijetla Lorraine Bodet. Sa splitske patologije stigla je informacija kako su svi poginuli preminuli od ozljeda glave. Komemoracija poginulima održat će se u ponedjeljak u 13 sati na splitskom groblju Lovrinac.

> Nagibni vlak kod Kaštela iskočio iz tračnica: Za nesreću krivo protupožarno sredstvo?

Ozlijeđeno je ukupno 55 osoba. Ni jedna se ne nalazi u životnoj opasnosti. Među onima koji su ozlijeđeni u nesreći nalazi se 18 hrvatskih, šest francuskih, tri švedska dva australska te po jedan belgijski, britanski, slovenski i pakistanski državljanin.

"Kondukter je u jednom trenutku viknuo: Otkazale su kočnice!"

Podsjetimo, nagibni vlak koji se kretao na relaciji Zagreb-Split iskočio je u petak u 12.08 sati iz tračnica u mjestu Rudine, između kolodvora Labin Dalmatinski i Kaštel Stari. U vlaku je u trenutku nesreće bio 91 putnik

"Sve se dogodilo u nekoliko sekundi. Vlak je odjedanput silno ubrzao i izletio. Osjetila sam udarac i veliku vrućinu", rekla nam je jučer nakon nesreće jedna putnica. Putnik iz Koprivnice je ispričao kakva se drama odvijala u vlaku: "Vlak se na nizbrdici počeo ljuljati. Kondukter je u jednom trenutku viknuo: Otkazale su kočnice! Pokušali smo i mi aktivirati kočnicu za slučaj opasnosti, ali nismo uspjeli. Bilo je kasno. Prevrnuli smo se, ja sam udario glavom. Bilo je stravično. Krvi na sve strane. Kad smo došli k sebi, počeli smo izvlačiti ozlijeđene iz vagona".

Vlada proglasila ponedjeljak danom žalosti

Zbog nesreće je ministar Kalmeta ponudio svoju ostavku premijerki Jadranki Kosor koju je ona odbila. Vlada je na današnjoj telefonskoj sjednici odlučila kako će u ponedjeljak u Hrvatskoj biti dan žalosti zbog tragične nesreće koja se jučer dogodila u Kaštelima.

Iz Vlade podsjećaju kako su na takve dane na pola koplja istaknute zastave na svim zastavama u kojima su smještena tijela državne vlasti i tijela lokalne i područne samouprave te na zgradama u kojima je sjedište ili se obavlja djelatnost pravnih osoba ili u kojima je sjedište ili djelatnost obavljaju samostalnim radom fizičke osobe. Sljedeći ponedjeljak proteći će bez zabavnih i športskih priredbi, a radio i televizija svoje će programe morati prilagoditi obilježavanju dana žalosti.

"Vlak mi je klizio kao automobil kada dođe na led"

Kako prolazi vrijeme, a povjerenstva koja istražuju nesreću ne daju nikakve podatke o svojim saznanjima u javnost, javlja se sve više svjedočanstava o tome kako pruga nije bila spremna za prometovanje vlakova po njoj. Strojovođa Ante Lojić koji je sa trećim vlakom koji je išao u pomoć unesrećenima tvrdi kako je vlak koji je vozio 700 metara prije nesreće počeo proklizavati.

"Znao sam da je potpuno ispravan, ali nisam mogao njime vladati. Pokušao sam krenuti, bilo je još gore i počeo sam kliziti prema nazad. Klizio je kao automobil kad naleti na led", rekao je Lojić te dodaje kako je vidio posute kočnice i sve je više proklizavao unazad, piše Večernji list.

"Brzina mi je bila oko 50 kilometara na sat. Tako sam jurio prema postaji Kaštel Stari odnosno križanju pruge s cestom. Upravo je to put kojim je pomoć stizala na mjesto nesreće. Svirao sam opasnost, srećom kolega na rampi je bio prisutan, odmah je počeo zvoniti uzbunu i spustio rampu", kazao je Lojić te dodao kako su kočnice proradile 200 metara prije rampe i to točno na mjestu gdje tračnice više nisu bile posute.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.