Hrvatska s BiH potpisuje ugovor koji će Sarajevu pomoći u dobivanju novca iz fondova EU

Foto: Hina

VIJEĆE ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je prijedlog osnova za vođenje pregovora radi zaključivanja ugovora s hrvatskom vladom o europskom partnerstvu, što je korak u provedbi plana što ga je u siječnju najavio hrvatski ministar vanjskih poslova Mirko Kovač tijekom svog prvog službenog posjeta Sarajevu.

Očekivani ugovor o europskom partnerstvu trebao bi pomoći Bosni i Hercegovini u bržem ispunjavanju kriterija i standarda bitnih za stjecanje članstva u Europskoj uniji.

Hrvatska bi na temelju takvog dokumenta, uz ostalo, vlastima Bosne i Hercegovine prenosila specifična znanja i iskustva stečena tijekom procesa svog pridruživanja Uniji.

Ukoliko cijeli postupak usuglašavanja sporazuma potraje predviđenom dinamikom, on bi trebao biti potpisan već potkraj travnja u Zagrebu, kada tamo putuje ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak u uzvratni posjet šefu hrvatske diplomacije.

"Nadam se da će do kraja travnja sve biti završeno", kazao je Crnadak "Oslobođenju" prije nego što je Vijeće ministara BiH prihvatilo osnove za vođenje pregovora.

Istaknuo je kako u BiH očekuju da bi ovim ugovorom sebi olakšali pristup fondovima EU.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.