Hrvatska među 20 najugroženijih država na svijetu: Prijeti nam bankrot?

HRVATSKOJ u sljedećih pet godina prijeti 20,5 posto mogućnosti bankrota, čime ulazi u 20 najugroženijih zemalja svijeta po ljestvici koju je za drugi kvartal ove godine sastavila konzultantska tvrtka CMA iz Londona.

CMA svoje kvartalne projekcije temelji na vrijednosti credit default swapova (CDS) za držani dug. CDS-ovi, OTC kreditni derivati koji su postali iznimno nepopularni tijekom globalne financijske krize, su instrument osiguranja od bankrota, prisutni pri svakoj transakciji obveznicama. Mjere se u baznim bodovima, pri čemu 100 baznih bodova izražava jedan posto. Primjerice, predviđena vrijednost CDS-ova za hrvatski dug u sljedećih pet godina je 321,6. što znači da je vrijednost osiguranja od bankrota (defaulta) Hrvatske 3,216 posto nominalne vrijednosti obveznica. Kupac će financijskoj instituciji koja prodaje CDS plaćati 32,160 eura godišnje za milijun eura hrvatskog duga, a u slučaju bankrota Hrvatske ta će financijska institucija biti odgovorna za namirenje cijelih milijun eura. 
 
Loši rezultati Hrvatske

Vrijednost hrvatskih CDS-ova skočila je s manje od 200 na 321,6 baznih bodova u drugom kvartalu, slično kao i u slučaju iznimno ugrožene Bugarske, a kumulativna vjerojatnost bankrota iznosi 20,5 posto. 

Hrvatska nije na samom vrhu liste najugroženijih. To je mjesto u drugom kvartalu 2010.  godine čvrsto zauzela Venezuela, kojoj prijeti čak 58,4 posto kumulativne vjerojatnosti bankrota, a vrijednost CDS-ova za državni dug im je skočila na 1295 baznih bodova. Prati ju Grčka, sa 53 posto vjerojatnosti. Grčka je skočila na drugo mjesto s devetog u prvom kvartalu, a iz prvih deset su izašli Egipat i Island, koji su imali loše rezultate u prošlom kvartalu. Njihova su mjesta zauzele Rumunjska i Bugarska, na 8. i 10. mjestu.

U regiji nema velikih promjena

U regiji "Europe u razvoju", u koju CMA svrstava i Hrvatsku, nije bilo značajnih promjena. Ukrajina je i dalje u značajnoj opasnosti, ali je smanjila svoju vjerojatnost bankrota. Vrijednost mađarskih CDS-ova također je zabilježila porast, ali je to smanjeno u odnosu na početak lipnja, a Slovačka, Slovenija i Češka prate jedna drugu.

Najsigurniji su vlasnici norveškog duga. Norveška ima 2,4 posto vjerojatnosti bankrota, a petogodišnja vrijednost CDS-ova kreće joj se oko 26 baznih bodova. Slijede ju Finska, SAD, Danska i Švedska, sve s manje od četiri posto vjerojatnosti bankrota. Među deset najsigurnijih nema promjene u ovom kvartalu.

Malo zemalja bilježi popravak

Samo sedam posto država na rang listi u drugom je kvartalu zabilježilo pomake. Vodi Island koji je smanjio svoju vjerojatnost bankrota za 17 posto, Dominikanska Republika za 15 posto, Egipat za 15 posto, Gvatemala za 11 posto i SAD za 2,4 posto. S druge strane, eurozona bilježi vrlo negativne rezultate. Grčka je povećala baznu vrijednost CDS-ova za 190 posto, Belgija za 168,5 posto, Španjolska za 129 posto, Portugal za 127 posto i Francuska za 112 posto.

U Aziji raste zabrinutost da bi kinesko gospodarstvo moglo bilježiti veće usporavanje nego što se ranije mislilo, ali to se nije odrazilo na osiguravanje od bankrota, a u Središnjoj Americi su sve oči uprte u Venezuelu, koja je zabilježila i najveću kumulativnu mogućnost bankrota i najveću cijenu osiguranja od bankrota.

CMA je u stopostotnom vlasništvu CME grupe, najveće svjetske burze kreditnim derivatima. Pruža jedan od najtočnijih i najcjenjenijih pregleda kretanja na tržištu credit default swapova, vrijednom preko 60 bilijuna dolara.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.