Hrvatska dobila oštru prosvjednu notu zbog upada dva MIG-a u slovenski zračni prostor

SLOVENIJA je hrvatskom veleposlanstvu u Ljubljanu poslala oštru prosvjednu notu zbog toga što su, navodno, dva naša vojna aviona tipa MIG 21 prošlog petka ušli u slovenski zračni prostor.

Iz slovenskog Ministarstva obrane tvrde kako su vojni radari 19. lipnja 2009. godine u 15,14 sati uhvatili dva hrvatska vojna zrakoplova u slovenskom zračnom prostoru, piše slovenski Dnevnik. Navodno su naši zrakoplovi u Sloveniju ušli na području Lendave.

Hrvatska Sloveniji najavila letove u pograničnom prostoru

Iz Ministarstva obrane Slovenije tvrde i kako je našim pilotima trebala jedna minuta nakon upozorenja da napuste zračni prostor susjedne države. U tekstu Dnevnika se dodaje i kako su hrvatski piloti u slovenski zračni prostor ušli oko osam kilometara te su se potom vratili. Navodno su ti avioni trebali osiguravati dolazak zrakoplova kineskog predsjednika koji je stizao iz smjera Bratislave.

Glasnogovornik hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova Mario Dragun izjavio je za Index kako je Hrvatska Sloveniji prethodno najavila letove u pograničnom prostoru zbog dolaska kineskog predsjednika.

U ponedjeljak će Hrvatska odgovoriti Sloveniji

"Dobili smo prosvjednu notu i u ponedjeljak ćemo Sloveniji poslati odgovor. Najavili smo Sloveniji da ćemo imati letove u pograničnom prostoru jer je tako običaj kada dolaze štićene osobe", izjavio je za Index Dragun te je dodao kako su hrvatski zrakoplove letjeli u tom prostoru i kada su dolazili američki predsjednik Bush i ruski premijer Putin.

I.Kri.
Foto: Arhiva

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.