Hrvatska, 2017.: Horvatinčić oslobođen, Norini roditelji plaćaju kazne, a fanatik viče: "I silovane moraju roditi"

Foto: 123rf

PETAK 13, listopad 2017.

Datum kao uvod, nimalo slučajno, služi kao putokaz nekome tko će sutra, preksutra, za 20, 50 ili 100 godina poželjeti vidjeti u kakvom je društvenom okruženju Hrvatska živjela krajem 2017. godine.

Ovaj petak 13. koji praznovjerni smatraju nesretnim datumom, prokazao je sav jad i tugu današnje Hrvatske, zemlje koja je kalendarski duboko u 21. stoljeću, ali mentalno u dalekoj prošlosti, u blatu srednjeg vijeka.

Jer baš na petak trinaesti, odnosno posljednjih nekoliko dana, u samo nekoliko vijesti objavljenih u medijima mogla se iščitati slika propalog društva. Dekadentnog, propalog i poraženog društva na umoru.

Tomislav Horvatinčić oslobođen

Na općinskom sudu u Šibeniku Tomislav Horvatinčić na ponovljenom suđenju nepravomoćno je oslobođen optužbi za pomorsku nesreću u kojoj je život izgubilo dvoje Talijana. Presudu je pročitala sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora - uvjetno na tri godine.

>> Tomislav Horvatinčić oslobođen na šibenskom sudu, pogledajte snimku izricanja presude

>> Tužiteljstvo o presudi Horvatinčiću: Ovo je presedan

"Sudsko vijeće nije utvrdilo da je optuženi počinio kazneno djelo iz članka 272 Kaznenog zakona kako mu je bilo stavljeno na teret. S obzirom na to da se nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, sud je donio oslobađajuću presudu. Imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka, nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe", rekla je sutkinja Maja Šupe prilikom izricanja presude, pa dodala kako "optužba nije dokazala da je djelo počinjeno niti iz neizravne namjere, kako je tvrdilo tužiteljstvo, niti je djelo počinjeno iz nehaja".


Sud je, naime, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par, bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.

Ukratko, za smrt dvoje Talijana neće odgovarati nitko, a Horvatinčić se požalio medijima na vlastite probleme.

"Već sedmu godinu nosim psihičke i zdravstvene tragove ove velike nesreće", rekao je Horvatinčić nakon izricanja oslobađajuće presude.

Obitelj stradalih Talijana ranije je pak ispričala drugačiju priču, a njihov sin Federico uoči izricanja presude uputio je pismo HRT-u u kojem ističe kako mu Horvatinčić, unatoč onome što je tvrdio, nikad nije ponudio financijsku naknadu.

Sud povjerovao u sinkopu, a 2011. godine Horvatinčić je nije spominjao

No ono što je u cijeloj ovoj priči najčudnije i najapsurdnije je činjenica da je Horvatinčić 2011. godine, neposredno nakon nesreće, pričao sasvim drugačiju priču. Sud je danas, laičkim rječnikom rečeno, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par, bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.


No, 2011. godine Horvatinčić nikakvu sinkopu ni nesvijest nije spominjao.

U priopćenju koje je medijima, pa i Indexu poslao Tomislav Horvatinčić 16. kolovoza 2011. godine, on jasno navodi kako je "pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala".

U tom priopćenju Horvatinčić je napisao i sljedeće: "Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara".

Dakle, Horvatinčić 2011. nije spominjao sinkopu ili nesvijest, a upravo to stanje ga je oslobodilo krivnje na šibenskom sudu.

Ovom prilikom podsjećamo na Horvatinčićevo priopćenje iz 2011. koje prenosimo u cijelosti.

"Ovim putem mogu potvrditi kako sam na žalost s brodom Santa Marina kojim sam upravljao danas prijepodne sudjelovao u teškoj pomorskoj nesreći s ljudskim žrtvama. Na moju veliku žalost, upravljački sustav broda je otkazao iz kojeg razloga u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu.

Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara. Svjestan odgovornosti prema žrtvama ove tragične nesreće, u ovoj situaciji proživljavam vrlo teške trenutke i molim Vas za razumijevanje.

Dostupan javnosti kao i uvijek, molim Vas da razumijete kako sam zbog ovog tragičnog događaja u velikom šoku i kako ću Vam se sa svim informacijama obratiti čim budem u mogućnosti.

Unaprijed hvala na razumijevanju", poručio je tada.

Roditelji Nore Šitum moraju platiti 200.000 kazne jer su upozorili na odvratne stvari

No nije to jedina sporna pravosudna odluka o kojoj se danas priča u javnosti. Roditelji Nore Šitum, djevojčice čija je bolest ujedinila Hrvatsku, udruzi Hrabro dijete morat će isplatiti 200.000 kuna.

>> Pitali smo udrugu Hrabro dijete: Zašto ste pokrenuli ovrhu protiv roditelja Nore Šitum?

>>OTKRIVAMO Kako Zaklada Hrabro dijete troši novac za bolesnu djecu: Isplaćuju si božićnice, naknade..

>>Udruga Hrabro dijete primila 65.000 kuna za Enu Šarac; Majka: Nismo ni znali za to, ni dobili novac

>>Pregledali smo bankovne izvode: Evo kome se sve isplaćivao novac prikupljen za malu Noru

>>Pokrenuta ovrha nad roditeljima Nore Šitum: Moraju platiti 200.000 kuna

Naime, udruga Hrabro dijete novac prikupljen za liječenje Nore Šitum trošila je na svoje plaće, regrese i božićnice. Roditelji preminule Nore tražili su da se Udruzi Hrabro dijete zamrznu sredstva prikupljena za Norino liječenje kako ga dalje ne bi mogli trošiti. Međutim, prije dvije i pol godine Vrhovni sud donio je pravomoćnu presudu kojom se Udruzi Hrabro dijete dopušta raspolaganje prikupljenim novcem.


Roditelji malene Nore, Đana Atanasovski i Ivica Šitum, uložili su žalbu na tu odluku Ustavnom sudu. Međutim, Ustavni sud ni nakon dvije i pol godine nije donio odluku, iako je to bio dužan napraviti u roku od godine dana.

Istovremeno, Norinim roditeljima stigao je novi šok. Udruga Hrabro dijete ovršila ih je za 200.000 kuna sudskih troškova, što su Norini roditelji jučer saznali.

"Jučer sam dobila plaću i otišla sam je podići na bankomat, međutim kad sam pokušala podići novac, nisam uspjela. Potom mi je kartica odbijena u dućanu. Nisam znala što se događa pa sam došla doma i preko sustava e-građanin vidjela da je protiv nas Udruga Hrabro dijete pokrenula ovrhu na 200.00 kuna sudskih troškova", rekla nam je kratko Đana Atanasovski.

Ona i suprug Ivica Šitum podstanari su i roditelji malog dječaka, a Udruga Hrabro dijete ostavila ih je bez sredstava za život.

Katolički fanatik na Markovu trgu: "I silovane moraju roditi"

No pravi srednjovjekovni štih danas su (ponovo) dali fanatici usko vezani uz Katoličku crkvu. U vrijeme dok je član Stalnog vijeća HBK, đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić govorio kako je Crkva nezadovoljna stanjem vjerskog odgoja u javnim vrtićima, katolički fanatik Vice Batarelo u svojoj "svetoj" misiji borbe protiv abortusa, govorio je kako su i silovane žene dužne roditi.

>> Biskupi nezadovoljni vjerskim odgojem u javnim vrtićima


“To dijete se ima pravo roditi, svako dijete. Tko smo mi da odlučujemo koje bi se dijete trebalo roditi? Zašto bi dijete bilo kažnjeno zbog zločina koji se dogodio? Znanstveno je dokazano da silovane žene imaju manji postotak pobačaja”, rekao je Batarelo čija je peticija za zabranu abortusa skupila gotovo 170.000 potpisa.

>> Batarelo: I silovane žene moraju roditi

"Dosta nam je sofističkih izmišljotina, demagogija i naposljetku gnjusnih laži, primjerice - da ne znamo kad život počinje, da su to samo nakupine stanica i da je ovo samo žensko pitanje i najnovije, da je dijete osoba tek kad se rodi. Dosta nam je onih koji relativiziraju sve i smatraju da su pozvani odlučiti tko hoće, a tko neće dobiti priliku na život. Sad, danas, ovdje, zakonski po kratkom postupku presuđuju nerođenima, sutra će teško oboljelima, a nitko ne zna tko će biti sljedeći", govorio je Batarelo, jedan od predvodnika borbe za potpunu zabranu abortusa.

Dok Hrvatskom drmaju katolički fanatici, vani nas predstavlja obiteljski nasilnik

I dok kod kuće katolički fanatici pripremaju lomaču na kojoj će spaliti sekularnu Hrvatsku i vratiti nas u srednji vijek, u inozemstvu Hrvatsku predstavlja obiteljski nasilnik.

>> HDZ-ov župan koji je prebio suprugu predstavlja Hrvatsku u Poljskoj


>> HDZ-ovog župana koji mlati ženu mjesečno plaćate 25 tisuća kuna

Iako se prije tri dana nije pojavio na konferenciji za novinare, opravdavajući svoj izostanak upalom pluća, HDZ-ov požeško-slavonski župan Alojz Tomašević koji je već danima u središtu afere zbog optužbi za obiteljsko nasilje, zbog čega mu je određena zabrana prilaženja supruzi, ipak je smogao snage i zdravlja da se kao dio izaslanstva Hrvatske zajednice županija, čiji je član, uputi na dug i zahtjevan službeni put u Poljsku, objavio je Glas Slavonije.

Tako će nas Tomašević, jedan od onih HDZ-ovaca kojemu je karijera strahovitom brzinom krenula prema gore nakon rata, Hrvatsku predstavljati na šestom Forumu poljskih i hrvatskih regija. Teško je na prvu procijeniti kakvu će korist hrvatski građani imati na uhljebskom skupu, gdje će župan i obiteljski nasilnik razgovarati s kolegama uhljebima o globalnim promjenama u Europi i svijetu, ali jedno je sigurno - Tomaševića i njegova putovanja će skupo platiti.

Sve to samo u jednom danu

A svi ovi događaji dogodili su se na petak trinaesti, u jednom danu. Jedini je problem što, nažalost, ni ostali dani u godini nisu puno drugačiji.

U isto vrijeme dok sudovi osuđuju roditelje preminule djevojčice koji ne žele da se humanitarni novac troši na nečije božićnice, dok Ministarstvo branitelja traži pedeset novih uhljeba, dok HDZ-ov nasilnik hrvatske građane predstavlja u inozemstvu, dok policajac mlati novinara i baca mu stvari u more bez ikakvog razloga, kolodvori i dalje rade punom parom.


Hrvatska se prazni, Slavonija i danas umire, malo više nego jučer, malo manje nego sutra. Na tisuće mladih ljudi, bez kojih ova zemlja nema nikakvu budućnost, vrišti iznutra dok daleko od roditeljskog doma traži bolju budućnost.

Traže budućnost u kojoj novac za bolesnu djecu ide za bolesnu djecu. Budućnost u kojoj je silovanje zločin, a ne demografska mjera. Budućnost u kojoj je petak trinaesti tek praznovjerje, ne način života. Budućnost gdje će od poštenog rada moći pošteno živjeti.

Budućnost u kojoj je srednji vijek daleka prošlost.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.