Hrvatkova banka štiti ministra Marića, Pravilnik o kreditiranju proglasili poslovnom tajnom

Ilustracija: Index (FaH), HPB

"PRAVILNIK o kreditiranju zaposlenika Hrvatske poštanske banke predstavlja poslovnu tajnu", stoji u odgovoru HPB-a na upit Indexa.


Naime, aktualni ministar financija Zdravko Marić prije sedam godina je realizirao povlašteni kredit HPB-a, i to u vrijeme dok je bio državni tajnik u Ministarstvu financija te predsjednik Nadzornog odbora te banke. HPB kao i ministar Marić tvrde da je sve po zakonu te se pozivaju na odredbe Pravilnika o kreditiranju zaposlenika HPB-a. No, Pravilnik su proglasili poslovnom tajnom.

Marićev kredit odobrio je bivši predsjednik Uprave Čedo Maletić, koji je baš kao i Marić završio u Agrokoru Ivice Todorića. U imovinskoj kartici ministra stoji kako je 2010. podigao kredit u kunama preko HPB-a u visini od 1,25 milijuna kuna, s ugovorenom kamatnom stopom od 4 posto. U HPB-u su nam rekli kako je ministar Marić dobio njihov povlašteni kredit jer su ga kao predsjednika Nadzornog odbora tretirali kao svog zaposlenika.

Marić je bio predsjednik Nadzornog odbora HPB-a od 2008. do 2011. godine, kredit je realiziran 2010. godine, a pitanje je kako su  Mariću ostali povlašteni uvjeti kreditiranja nakon što je napustio banku. U imovinskoj kartici je navedeno da je stopa kredita i dalje 4 posto.

Ostaje i pitanje stoji li u Pravilniku da su članovi Nadzornog odbora imenovani od strane vlade automatski i njihovi zaposlenici koji mogu koristiti kredite, koji su uvjeti osiguranja kredita te tko je odobrio kredit šefu Nadzornog odbora.

HPB je također proglasio poslovnom tajnom i druge osobe koje su kao članovi Nadzornog odbora koristili njihove povlaštene kredite. No, među imovinskim karticama državnih dužnosnika nismo našli ni jedan primjer poput ovog Marićevog. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.