HRT raspisao natječaj za spomenik poginulom snimatelju Žarku Kaiću, nagrada 35 tisuća kuna

Foto: Hina

HRVATSKA radiotelevizija raspisala je javni poziv za idejno kiparsko-arhitektonsko rješenje spomen-obilježja poginulom snimatelju HRT-a Žarku Kaiću, koji će se nalaziti u osječkom naselju Brijest, na mjestu njegove tragične pogibije u kolovozu 1991. godine kada je usmrćen rafalnom paljbom iz transportera JNA dok je snimao prolazak tenkova kroz Brijest, izvijestio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Osijeku voditelj gradnje spomen obilježja i član ocjenjivačkog suda Milan Bešlić.

Istaknuo je da je rok za dostavu radova 30. siječnja 2016. godine, a odabrani rad, koji će poslužiti kao stručna podloga za izvedbu spomen-obilježja, bit će nagrađen sa 35 tisuća kuna.

Ocjenjivački sud odluku će donijeti do kraja veljače, jer cilj je da se spomen obilježje završi i otkrije na dan pogibije Žarka Kaića 28. kolovoza sljedeće godine.

HRT je za ovu namjenu osigurao 1,5 milijuna kuna, dok je Grad Osijek ustupio zemljište za podizanje spomen obilježja, na južnom ulazu u grad, točno na mjestu gdje je Žarko Kaić poginuo.

"Idejno rješenje spomen-obilježja trebalo bi se temeljiti na činjenici da je snimatelj HRT-a poginuo na radnome zadatku tijekom redovitoga obavljanja svojega posla s kamerom u ruci, snimajući prolazak tenkova kroz osječko naselje Brijest. Ono bi trebalo ponuditi i arhitektonski promišljen pristupni put s odgovarajućom rasvjetom te prikladne sadržaje za oblikovanje užega područja oko spomen-obilježja", kazao je Bešlić.

Spomenik Gordanu Ledereru


Dekanica Umjetničke akademije u Osijeku i članica ocjenjivačkog suda, Helena Sablić Tomić, podsjetila je kako je ove godine u Hrvatskoj Kostajnici HRT postavio spomenik snimatelju Gordanu Ledereru koji je "jedan od najboljih spomenika Domovinskom ratu koji Hrvatska ima" te da ocjenjivački sud priželjkuje jednako dobre ideje i za spomenik Žarku Kaiću, rješenje koje "zaslužuju i Domovinski rat i 21. stoljeće".

Izrazila je nadu da će se na natječaj javiti i studenti osječke Umjetničke akademije.

Inače, ocjenjivački sud čine isti ljudi koji su odabrali idejno rješenje za spomenik Gordanu Ledereru, dakle, akademkinja Marija Ujević Galetović, Vesna Kusin, Biserka Rauter Plančić, Ive Šimat Banov, Nikola Albaneže, Milan Bešlić, te Osječani Vlastimir Kusik i Helena Sablić-Tomić.

Osječki dogradonačelnik Denis Ambruš kazao je kako očekuju da će na toj lokaciji, u spomen na Žarka Kaića, Osijek dobiti jedinstveno umjetničko ostvarenje, koje će generacijama ubuduće služiti kao istina o Domovinskom ratu.

Ravnatelj HRT-a, Goran Radman, u svom video javljanju, istaknuo je kako im je cilj obilježiti sva mjesta pogibija njihovih kolega u ratu, jer to duguju njima, uspomeni na njih i njihovim obiteljima. Tako je već u pripremi i sljedeći projekt, a to je obilježavanje mjesta pogibije tehničara Đure Podboja, na odašiljaču Belje u Baranji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.