Homofob prebio ženu i dobio 300 kn kazne. Europski sud kaznio Hrvatsku

Ilustracija: 123rf

EUROPSKI sud za ljudska prava (ESLJP) u četvrtak ujutro objavio je presudu kojom propisuje Republici Hrvatskoj da Pavli Sabalić plati 10 tisuća eura odštete i još 5200 eura sudskih troškova.

Hrvatska je kriva jer njene institucije nisu na odgovarajući način reagirale na homofobni napad na Pavlu Sabalić koji se dogodio 2010. godine. Sabalić je početkom te godine zbog homoseksualne orijentacije napala muška osoba M. M. Iako joj je napadač prouzročio višestruka nagnječenja glave, lice, vrata, prsa, ruku i koljena, umjesto da odgovara za kazneno djelo za koje je propisana zatvorska kazna, dobio je novčanu, i to u iznosu od 300 kuna kao da se radilo o najobičnijem prekršaju, odnosno za remećenje javnog reda i mira, a ne za napad motiviran homofobijom koji je imao elemente zločina iz mržnje za što postoje i svjedoci.

Europski sud: Hrvatske vlasti nepotrebno dovele do ove situacije

No, njena prijava je naknadno odbačena jer je utvrđeno da je počinitelj već osuđen u prekršajnom postupku za isto djelo. Nadležno državno odvjetništvo se u odbačaju kaznene prijave pozvalo na tada važeću praksu u pogledu dvostrukog suđenja i kažnjavanja, točnije na načelo "ne bis in idem".

Odlučujući u ovom predmetu sud u Strasbourgu je posebno istaknuo kako se hrvatska tijela u procesuiranju nisu bavila elementima kaznenog djela počinjenog iz mržnje te da je kazna koja je izrečena bila preblaga i neodgovarajuća.

Prema mišljenju suda nadležna tijela su trebala sagledati sve te elemente umjesto da odbiju kaznenu prijavu primjenom načela o dvostrukom suđenju (ne bis in idem). 

Sud je zaključio da su hrvatske vlasti nepotrebno dovele do situacije da se zbog pokretanja neučinkovitog prekršajnog postupka nisu mogle primijeniti relevantne odredbe domaćeg kaznenog zakona o zločinu iz mržnje.

Ova presuda još nije konačna, a to će postati ukoliko ni jedna u iduća tri mjeseca ne podnese zahtjev velikom vijeću ESLJP-a.

Presudu ESLJP-a komentirao i hrvatski ustavni sudac

Jutrošnju presudu Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sabalić protiv Hrvatske komentirao je i naš ustavni sudac Goran Selanec. Tvrdi da "spora pravda uopće nije pravda" te da presuda ima "izuzetno ozbiljne posljedice za ugled hrvatskog pravosuđa".

"Zločin se zbio davno. S obzirom koliko su trajali svi postupci, pa i ovaj pred Europskim sudom za ljudska prava, nema bolje riječi nego davno. Nekad davno je u ovom kontekstu loše, a nikako bajkovito. Pravda koja je toliko spora nije pravda.

Presuda ima izuzetno ozbiljne posljedice za ugled našeg pravosuđa, a prije svega za jednakost svih građana i građanki pred zakonom, posebno kako pravnu zaštitu osiguravaju sudovi.

Kao hrvatskom ustavnom sucu, a time i sucu države članice EU nije mi lako čitati da se postupanje naših sudova u predmetima zločina iz mržnje ocjenjuje kriterijima koji su razvijeni u odlukama protiv država koje nisu članice EU i maju ozbiljnih problema sa vladavinom prava", napisao je Selanec na Fejsu.

Cijela presuda na engleskom jeziku dostupna je ispod.

Case of Sabalic v. Croatia by Index.hr on Scribd

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.