Hoće li se asteroid "ubojica kontinenta" na Uskrs 2036. godine zaletjeti u Zemlju?

NAKON što su Zemljani u protekla dva mjeseca "preživjeli" pad dva satelita na naš planet, sada nas u opasnost dovodi novi objekt iz svemira.

No, zbog ove opasnosti moramo biti mnogo zabrinutiji nego što smo bili kod dva satelita. U ovom trenutku asteroid težak 20 milijuna tona se brzinom od 370 tisuća kilometara na sat približava prema Zemlji te bi se u naš planet mogao zabiti za otprilike 25 godina. Asteroid Apophis je dugačak 250 metara te je sastavljen od stijena, leda i prašine, a već je kolokvijalno nazvan "ubojica kontinenta".

Mogao bi se zabiti u Zemlju na Uskrs 2036. godine


Alex Hannaford je za Telegraph napisao kako postoje dva scenarija u vezi ovog asteroida. "Prvi, i na sreću najvjerojatniji, je da će Apophis preletjeti pokraj Zemlje u travnju 2029. godine u svom prvom 'bliskom prilasku' te da će to biti zadnji puta kada ćemo ga vidjeti i čuti o njemu", kaže Hannaford. "Drugi je da tijekom prilaska prođe kroz mali dio dio svemira koji ga može usmjeriti prema Zemlji", tvrdi Hannaford.

"Ako se to dogodi, sedam godina kasnije će se zabiti u Zemlju, najvjerojatnije 12. travnja 2036. godine na Uskrs", piše Hannaford. No, znanstvenici američke svemirske agencije NASA kažu da je prerano za predviđanje koji od dva scenarija je vjerojatniji te dodaju kako će se više znati u bliskoj budućnosti. Ovaj asteroid će se bolje moći pratiti od 2012. ili 2013. godine, jer sada još nije jasno gdje se nalazi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.