HDZ-u blizak tajkun dobio 7 milijuna za spas Slavonije. Obnovio je hotel na Rabu

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

MINISTARSTVO gospodarstva, poduzetništva i obrta dodjeljivalo je bespovratan novac kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem za koji se obećavalo da će preporoditi devastirani i demografski uništeni dio Hrvatske. 

Novac dobio tajkun koji je dobar prijatelj s poznatim HDZ-ovcem

Od 18. listopada 2016. do 21. prosinca 2018., prema podacima iz vlade, u sklopu tog projekta dodijeljeno je nešto više od 8,5 milijardi kuna, ili oko 45,41 posto planiranog novca. Među firmama koje su dobile bespovratni novac je, kako piše Telegram, i tvrtka Arbiana iz Pleternice. Njoj je za rekonstrukciju turističkog objekta, a u sklopu podrške razvoju malog i srednjeg poduzetništva, bespovratno dodijeljeno 6,910.064,22 kune te još 94.170,40 kuna za izradu nove web stranice, dakle ukupno 7,004.234,62 kune.

Sjedište tvrtke je u Pleternici, slavonskom gradiću iz kojeg je i Franjo Lucić, saborski zastupnik HDZ-a, o kojem se pisalo u kontekstu nuđenja mita Telegramovu novinaru, ili kad se u gaćama, a i bez njih, slikao u hotelu u Ateni gdje mu je boravak platio Hrvatski nogometni savez. 

Ovoga puta je u pitanju jedan drugi hotel koji je izgradio Josip Galić, povezan s ranije spomenutom tvrtkom Arbiana. On je, prema pisanju Telegrama, dugogodišnji prijatelj i poslovni suradnik upravo HDZ-ovca Lucića. A Arbiana Heritage hotel s četiri zvjezdice koji je rekonstruiran bespovratnim novcem za spas Slavonije nije, kao što bi možda bilo razumno očekivati u Slavoniji, nego na - Rabu. 

Zanimljiva priča o vlasništvu tvrtke

Priča oko vlasništva u tvrtki Arbiana je, najblaže rečeno, zanimljiva. 

U prosincu 2012. godine osnovana je tvrtka Rajčica projekt, za poljoprivredu i usluge, na istoj adresi u Pleternici na kojoj je registrirana i Arbiana. Prokurist te tvrtke bio je Josip Galić, Lucićev prijatelj i suradnik. Galića smatraju najbogatijim poduzetnikom u Požeško-slavonskoj županiji, a njegov poslovni uzlet počeo je devedesetih godina prošlog stoljeća, tijekom pretvorbe i privatizacije društvenog vlasništva. Njegov ujak bio je Jozo Martinović, ministar financija u trećoj vladi RH, od kraja srpnja 1991. do sredine kolovoza 1992., a na ministarsko mjesto došao je s čelne pozicije Privredne banke Zagreb. Tvrtka Rajčica, projekt iz Pleternice, u kojoj je Josip Galić bio prokurist, krajem travnja 2015. mijenja ime u Arbiana. U Sudskom registru kao osnivač navodi se Nikola Baran iz Zagreba, a kao direktorica Tatjana Fabrični Galić, također iz Zagreba. Nikola Baran, nećak je Josipa Galića, sin njegove sestre, a Tatjana Fabrični Galić, druga, sadašnja supruga požeškog tajkuna Josipa Galića, piše Telegram. 

Vlasnik hotela Arbiana je, dakle, tvrtka Experta grupa iz Požege. Njen osnivač i direktor je Josip Galić, glava moćne poduzetničke obitelji koja je značajan dio svog financijskog potencijala ostvarila u brojnim poslovima s državom, odnosno Požeško-slavonskom županijom te gradovima Požegom i Pleternicom, a osobito kroz nekoliko građevinskih tvrtki Presoflex. Tako se zvao i lanac trgovina u vlasništvu Josipa Galića, koje je u međuvremenu prodao. Josip Galić, kao što smo rekli, dugogodišnji je poslovni partner Franje Lucića, a Lucića se smatra jednim od glavnih lobista Galićevih poduzetničkih interesa. Prema informacijama Telegrama dio zasluga za bespovratnih sedam milijuna kuna, koje je iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem dobila tvrtka u vlasništvu obitelji Galić, pripada Franji Luciću.

I HDZ-ovac Lucić uspio do novca za spas Slavonije iako je uništio dvije firme

Zanimljivo je i da je Grad Pleternica, u vrijeme dok je gradonačelnik bio Franjo Lucić, kupovala zemljište za poduzetničku zonu, platila infrastrukturne radove (ceste, kanalizaciju i slično), da bi sada do to tog zemljišta došle tvrtke Lucićevih sinova. Od 64 hektara zemljišta u poslovnoj zoni Grada Pleternice, 20-ak je u međuvremenu došlo u posjed obitelji Lucić, čija glava, saborski zastupnik Franjo Lucić, u svojoj imovinskoj kartici osim njive vrijedne 15.000 kuna nema apsolutno ništa. U zakupu Lucićevi imaju još 30-ak hektara zemlje u poslovnoj zoni.

Lucić je već upropastio dvije tvrtke TOFRADO i TOFRADO bačvarija, a iza njih su ostali milijunski dugovi. No unatoč tome i HDZ-ovac je uspio ugrabiti nešto sredstava iz projekta Slavonija, Baranja i Srijem. TOFRADO trgovina, obiteljska firma Lucićevih, koja se uz prodaju građevinskog materijala odjednom počela baviti poljoprivredom, također se spominje u tablicama bespovratnog novca za spas Slavonije. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.