HDZ-ovi vozači su živi dokaz kakva je Hrvatska zapravo zemlja

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DANAS je uhićen Blaž Curić, vozač ministra poljoprivrede i kum zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića - Vase. 

Brkićev kum i Tolušićev vozač upozorio Mamićevog falsifikatora da mu se sprema pretres i da uništi sve hard diskove

Curić, koji je prije nego što je postao Tolušićev vozač bio Brkićev vozač u HDZ-u, Mamićevom falsifikatoru SMS-ova Franji Vargi dojavio je da mu se policija sprema pretresti stan. 

Kupio je jednokratnu karticu i s tog broja upozorio Vargu. Prema dostupnim informacijama rekao mu je da uništi sve hard diskove, kao i sve dokaze na mobitelu.

Policija je ipak uspjela otkriti da je baš Brkićev kum i Tolušićev vozač dojavio Vargi da je pod istragom, no zasad nema odgovora na pitanje kako je uopće vozač ministra mogao znati za tajne policijske akcije.

I dok se već naveliko govori o tome kako se zapravo radi o ratu unutar HDZ-a, odnosno premijera Plenkovića protiv Milijana Brkića koji se spominje kao mogući organizator iz sjene prosvjeda u Vukovaru, valja se osvrnuti i na jedan drugi fenomen. Fenomen HDZ-ovih vozača.

Fenomen HDZ-ovih vozača

O HDZ-ovim šoferima vjerojatno bi se dala napisati knjiga. 

Inače ne baš naročito probitačna funkcija u HDZ-u se, kroz povijest stranke, pokazala kao sjajna odskočna daska za neke buduće bogataše, odnosno kriminalce. 

Kao vozači vrlo bliski HDZ-u počeli su tako Ljubo Ćesić Rojs, Vladimir Zagorac, Danijel Miočić i Luka Rajić.

Prva trojica s ovog popisa su osuđeni, a potonji, kao jedna od ikona famozne privatizacije, prodao je firmu Francuzima za dvije milijarde kuna i povukao se u Švicarsku.

Kalmetin vozač reketario poduzetnika, sud ga osudio na zatvor

Među vozačima koji su pomoću HDZ-a postali mnogo više od toga posebno s ovog popisa treba izdvojiti Danijela Miočića. Miočić je bio dugogodišnji vozač tadašnjeg ministra prometa Božidara Kalmete. Kao Kalmetin vozač zaposlio se još 1994. kada je ovaj bio gradonačelnik Zadra. Kada je Kalmeta postao ministar, Miočića je, očito zadovoljan njegovim uslugama, 2003. godine doveo u Zagreb. 

Četiri godine kasnije Kalmetin je vozač optužen da je s pomoćnicima reketario poduzetnika iz okolice Karlovca od kojeg je pokušao iznuditi gotovo 500 tisuća kuna za namještanje poslova asfaltiranja cesta. 

2009. godine Miočić je pravomoćno osuđen na godinu i pol zatvora. 

Iako je Miočić svojedobno izjavio da ga "Kalmeta nikada ne bi uzeo da je kriminalac", što zapravo potvrđuje da je Kalmeta svog vozača jako dobro poznavao, moćni se HDZ-ovac koji se danas nalazi na optuženičkoj klupi trudio uvjeriti javnost kako nema baš nikakvog pojma o kriminalu čovjeka s kojim je provodio ozbiljnu količinu vremena. 

Postoji i jedan mnogo recentniji primjer, najblaže rečeno, osebujnog odnosa koji HDZ-ovi ministri gaje prema svojim vozačima. 

Medved prvo izvrijeđao bivšeg vozača pa ga pokušao uhljebiti

Ministar branitelja Tomo Medved tako je početkom lipnja ove godine, kako je prvi objavio Index, prvo prijetio svom bivšem vozaču Jasminu Vrandukliji, da bi ga onda, u očajničkom pokušaju da izgladi stvar, pokušao uhljebiti.

Dan nakon što je urlao na Vrandukliju i prijetio mu da će "zapamtiti ovaj dan", naložio je glavnom tajniku Ministarstva branitelja, Domagoju Sivriću, da zaposli Vrandukliju

"Rečeno mi je, dobio sam nalog da vas riješimo. Za početak Ugovorom o djelu, u Domu hrvatskih veterana. To je jedino što se može napraviti bez natječaja", objasnio je Sivrić Vrandukliji. No Vranduklija je, ogorčen Medvedovim ponašanjem od dan prije, to odbio. Umjesto toga, razgovor s Medvedovim pomoćnikom je snimio. 

Medved ga je zbog snimke, koju je objavio Index, dan kasnije napao. 

"Zašto koristi sve ove institute? Zašto je išao toliko drsko? Zašto je u konačnici snimao dužnosnika Ministarstva koji ga je zvao s ciljem, pitao ga je je li zainteresiran raditi na određenom mjestu? To su sva pitanja na koja on treba odgovoriti. Mi kao Ministarstvo uvijek ozbiljno i odgovorno postupamo prema svim ljudima pa tako i prema njemu", rekao je o uhljebljivanju Vranduklije Medved. 

Vranduklija je inače pune tri godine radio je u Ministarstvu branitelja preko Ugovora o djelu. Iz mjeseca u mjesec morao je potpisivati novi ugovor sve dok jednog vikenda nije doživio prometnu nesreću u kojoj je teško ozlijeđen. Tada mu je Medved odbio produžiti ugovor, a Vranduklija nije imao ni pravo na bolovanje jer nije bio stalno zaposlen. Umjesto njega posao su dobili Medvedovi pajdaši koje je ministar izvukao iz mirovine i ugovorima o djelu im podebljava primanja. 

Bandićev vozač priveden s njim, pretresli mu stan, a s Bandićem se komunicira preko - vozača

Sličan odnos kakav prema svojim vozačima imaju HDZ-ovci gaji i zagrebački gradonačelnik i Uskokov optuženik Milan Bandić.

Njegov vozač Ivan Juričić, naime, uhićen je 2014. godine u akciji Agram u kojoj je uhićen i sam Bandić. Policija je Bandićevom vozaču pretražila stan. 

Juričić je i dalje Bandićev vozač, a otkrilo se i da se da se do Bandića dolazi upravo preko njegova vozača.

Isplivalo je to upravo na suđenju za pogodovanje udruzi Željke Markić kojoj je tiskao plakate za propali referendum o izbornom zakonu. 

Tajno snimljeni razgovori koji su puštani na sudu otkrili da značajan dio komunikacije s Bandićem ide upravo preko njegova vozača. Tako i gradski pročelnik za kulturu i Bandićev čovjek od povjerenja Ivica Lovrić sa svojim šefom komunicira preko očito još većeg Bandićevog čovjeka od povjerenja - njegovog vozača. 

I Željku Markić u nekoliko navrata Lovrić upućuje da u kontakt s Bandićem stupi preko njegovog vozača. 
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.